Μονή Αγίας Λαύρας: Συγκινητικές στιγμές με την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η η εθνική μας εορτή στον τόπο που ξεκίνησε η επανάσταση και υψώθηκε το Λάβαρο της επανάστασης, στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας.

Παρουσία πλήθους πιστών (με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο κοντά στις 6.000) και με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, εκεί που άναψε η πρώτη σπίθα του μεγάλου Αγώνα για την Ελευθερία.

Άλλωστε η ιστορία της Μονής είναι άμεσα συνυφασμένη με την έναρξη της Επανάστασης, την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Η θεατρική ομάδα Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», μπροστά από το Ιστορικό Εκκλησάκι όπου κηρύχθηκε η επανάσταση, πραγματοποίησε την αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων του 1821 που βρίσκεται στην περιοχή.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Καλαβρυτινός Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργό Αθανάσιος Κοντογιώργης, την Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας ενώ την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δήμος Βαρβιτσιώτης, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Ελένη Χάμψα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης, ο Πρόεδρος Εφετών Πάτρας Νικόλαος Νικολάου.

Δείτε φωτογραφίες:

Σχετικές δημοσιεύσεις