Νέος πρόεδρος ΕΘΕΑΣ ο Σατολιάς, Γιαννακάκης Δημητρίου αντιπρόεδροι

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9:00 μ.μ η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της ΕΘΕΑΣ με τον Παύλο Σατολιά να αναλαμβάνει την προεδρία, ενώ στη θέση του α’ αντιπροέδρου στο ΔΣ της οργάνωσης τοποθετείται ο Ανδρέας Δημητρίου και του β’ αντιπροέδρου ο Χρήστος Γιαννακάκης. Τη θέση του γραμματέα αναλαμβάνει ο Θωμάς Κουτσουπιάς, ενώ ταμίας η Διάμαντω Κρητικού. Το Agronews παρουσιάζει τη σταυροδοσία των υποψηφίων για το Δ.Σ. στις αρχαιρεσίες που έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου 2 Απριλίου.

1613030541_0_satolias

Μεταξύ αυτού που θέλουν οι πολλοί και προκρίνουν οι μεγάλοι στην  ΕΘΕΑΣ

Ανάμεσα σ’ αυτό που θέλουν οι πολλοί και σ’ αυτό που επιλέγουν οι μεγάλοι αναμένεται να κριθεί η εκλογική διαδικασία στην Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών ή άλλως ΕΘΕΑΣ. Τα τελευταία 24ωρα πυκνώνουν οι ζυμώσεις εν όψει της Γενικής Συνέλευσης των εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ που αρχίζει το πρωί του Σαββάτου 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο President της Αθήνας (Λεωφόρος Κηφισίας 43).

Σημειωτέον ότι για το 21μελές Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ έχουν υποβληθεί 26 υποψηφιότητες, δηλαδή δεν θα εκλεγούν μόλις 5 υποψήφιοι, ενώ για το Εποπτικό Συμβούλιο οι υποψήφιοι είναι 10 εκ των οποίων εκλέγονται 6 μέλη.

Οι υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο είναι:

38 Ανθόπουλος Κωσταντίνος του Χριστοφόρου

167 Αντωνόπουλος Σπυρίδων του Παναγιώτη

151 Αργυράκης Σάββας του Χρήστου

105 Βαϊόπουλος Γεώργιος του Αθανασίου

111 Γαβαλάς Σταύρος του Εμμανουήλ

203 Γιαννακάκης Χρήστος του Παναγιώτη

113 Γκούφας Γεώργιος του Δημητρίου

136 Γλεντζάκης Ιωάννης του Ιωσήφ

132 Δημητρίου Ανδρέας του Χρήστου

15 Καλαντζής Γεώργιος του Κωσταντίνου

22 Κάνιαρος Μηνάς του Αντωνίου

128 Καραϊσκος Αθανάσιος του Χαραλάμπους
78 Κουγιουμτζής Εμμανουήλ του Κωσταντίνου

124 Κουκουρίκης Βασίλειος του Κωσταντίνου

143 Κουτλιάμπας Νικόλαος του Αθανασίου

158 Κουτσουπιάς Θωμάς του Ιωάννη

154 Κρητικού Διαμαντούλα του Ανδρέα

134 Μηνάς Νικόλαος του Κωσταντίνου

132 Παπαγεωργίου Παναγιώτης του Αναστασίου

131 Προκοβάκης Νικόλαος του Κυριάκου

199 Σατολιάς Παύλος του Φωκίωνα

114 Σπανός Δημήτριος του Δανιήλ

126 Σωτηρόπουλος Αθανάσιος του Νικολάου

55 Τούμπος Γεώργιος του Ιωάννου

123 Τσιτσιρίγγος Χρήστος του Γεωργίου

106 Φαρμάκης Μιχαήλ του Δημητρίου

Αντίστοιχα για το Εποπτικό Συμβούλιο οι υποψηφιότητες είναι:

Γερασιμόπουλος Παναγιώτης του Ανδρέα

Γεωργαλλής Δημήτριος του Μιχαήλ

Γωνιωτάκης Γεώργιος του Κωσταντίνου

Κωσταντιδέλλης Εμμανουήλ του Αποστόλου

Λιούρης Θεοχάρης του Χρήστου

Μηλιώνης Γεώργιος του Ευθυμίου

Παναγιωτοπούλου Δήμητρα του Αντωνίου

Σουλιώτης Χρήστος του Λεωνίδα

Τζαβάρας Κωσταντίνος του Νικολάου

Τσιαρτσιάφλης Άγγελος του Δημητρίου

Για μεν το Δ.Σ. επιτρέπονται μέχρι 11 σταυροί, για δε το Εποπτικό Συμβούλιο επιτρέπονται μέχρι 5 σταυροί.

Όπως αναφέρει σε δισέλιδο αφιέρωμα επί του θέματος η Agrenda, έχουν περάσει 6 χρόνια από την κατάρρευση της ΠΑΣΕΓΕΣ και άλλα τόσα περίπου από τον καιρό που το συνεταιριστικό κίνημα της χώρας, χάντοντας τον παραγωγικό του προσανατολισμό, υποχρεώθηκε σταδιακά στην απόλυτη παρακμή.

Ο νόμος 4673/2020, με εμπνευστή τον τότε υπουργό τον πρώτο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της σημερινής διακυβέρνησης, Μάκη Βορίδη, παρά τις αδυναμίες του, έρχεται να αποκαταστήσει τη χαμένη αίγλη των συνεταιρισμών.

Τώρα η υπόθεση περνά στους πρωταγωνιστές του χώρου, όπου και πάλι βέβαια, προσωπικές στρατηγικές, παρεμβάσεις κομμάτων, και θέλω των κυβερνώντων, θολώνουν την κατάσταση. Η Agrenda φιλοξενεί σ’ αυτό το φύλλο (Σάββατο 2 Απριλίου) τον «χάρτη των εκλεκτόρων» που θα δείξει τελικά το δρόμο για την πορεία που πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ο συνεργατισμός στην Ελλάδα.

Η μέχρι στιγμής εικόνα του ρεπορτάζ δείχνει ότι Παύλος Σατολίας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και Ανδρέας Δημητρίου από τον ΑΠΣΙ «Πίνδος», έχουν τον πρώτο λόγο για την προεδρία της ΕΘΕΑΣ. Με δεδομένο ωστόσο, ότι η συγκρότηση σε σώμα, δηλαδή η εκλογή του προέδρου, είναι αποτέλεσμα των συσχετισμών που θα προκύψουν στο 21μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, κανείς δεν θα μπορούσε να προεξοφλήσει την έκβαση των πραγμάτων.

Αυτό που φαίνεται να διαμορφώνεται προς το παρόν, είναι ένα ισχυρό γκρουπ, μια ενδεκάδα, θα μπορούσε να πει κανείς, υποψηφίων που συντάσσεται στο πνεύμα της ανανέωσης στη διοίκηση της οργάνωσης και κινείται συντονισμένα και με προϋποθέσεις, ώστε να δώσει τον τόνο των επιλογών της επόμενης μέρας. Το θέμα είναι ότι οι φερόμενοι ως φαβορί για τη θέση του προέδρου, είναι και οι δύο ενεργά μέλη αυτής της προσέγγισης και τάσης. Κάτι που  σημαίνει ότι η θέση του προέδρου, εκτός από την όποια προίκα της σταυροδοσίας (αριθμός σταυρών) που μπορεί να παίξει το ρόλο της, πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές για πρόεδρο  των λιγότερο αναγνωρίσιμων που θα είναι βέβαια μέλη του Δ.Σ. Μ’ αυτή την έννοια, η δουλειά που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα ο προσωρινός πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Χρήστος Γιαννακάκης, θα αποδειχθεί καθοριστική για το ποιος θα είναι τελικά ο πρόεδρος της Οργάνωσης.

H σχετική ανακοίνωση του Γιώργου Γεωργαντά:

«Την αναγέννηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνεταιρισμού σηματοδοτεί το Συνέδριο της ΕΘΕΑΣ για την εκλογή διοίκησης, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του, μέσω διαδικτύου.

«Είναι η αρχή της λειτουργίας του νέου πρότυπου συλλογικότητας και συνεργατισμού, του νέου υποδείγματος συνεταιρισμού», είπε ο κ. Γεωργαντάς,  δίνοντας έμφαση στην επιχειρηματικότητα του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην ανάγκη έντονης και στέρεας αναπτυξιακής προοπτικής, κάτι που αποτυπώνεται και στο θετικό εμπορικό ισοζύγιο των δύο τελευταίων ετών, κατά περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως.

Ο ΥπΑΑΤ υπενθύμισε ότι η παθολογία του παρελθόντος με τις αναίτιες κρατικές παρεμβάσεις και τους κομματικούς εναγκαλισμούς, είχε ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα διαπραγμάτευσης και μειωμένη ισχύ προσφοράς, την απομόνωση από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις δυναμικές αγορές  και τελικά την κατάρρευση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας.

Ο Νόμος  4673/11.3.2020, ήταν, όπως σημείωσε, η αφετηρία για τη διαδικασία μετασχηματισμού του Αγροτικού Συνεταιρισμού σε ένα εκσυγχρονιστικό, ανταγωνιστικό, δυναμικό, επιχειρηματικό, λειτουργικό, επικερδές πλαίσιο και περιεχόμενο.

Ο μετασχηματισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού μπορεί να ήταν πάντοτε μια αναγκαιότητα λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά σήμερα η αναγκαιότητα αυτή έχει ενισχυθεί λόγω των συνεπειών της ενεργειακής, γεωπολιτικής και της κλιματικής κρίσης, τόνισε ο κ. Γεωργαντάς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η ΕΘΕΑΣ θα υπηρετήσει το αξιακό σύστημα που το συνεταιριστικό κίνημα εκφράζει, χωρίς τη σκιά της ηθικής απαξίωσης του παρελθόντος.

«Η ύπαιθρος έχει ανάγκη από εμπιστοσύνη, συνέπεια, ρεαλισμό, νέα δυναμική και ουσιαστική κοινωνική συνοχή, οικονομική ανάπτυξη και απτά αποτελέσματα που το νέο συνεταιριστικό πλαίσιο και λειτουργία εγγυώνται. Ο αγροδιατροφικός τομέας στη χώρα μας έχει ανάγκη από ανανέωση και από νέους αγρότες, που θα υπηρετήσουν το αγροτικό επάγγελμα και επιχειρηματικότητα αισιόδοξα και ως αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής.  Χρειάζονται πρωτοβουλίες, χρειάζεται διαφάνεια, χρειάζεται εσωτερική λειτουργική και οργανωτική ευελιξία, χρειάζεται εξωστρέφεια. Όλες οι προϋποθέσεις πλέον υπάρχουν»,είπε, τονίζοντας ότι το ΥπΑΑΤ θα βρίσκεται στο πλευρό της ΕΘΕΑΣ ως συνεργάτης, συνομιλητής και συνοδοιπόρος για την επιτυχία του κοινού σκοπού».

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.ΑΣ Παύλος Σατολιάς δήλωσε τα εξής:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μία μεγάλη στιγμή για το Συνεταιριστικό Κίνημα της χώρας μας, γιατί σηματοδοτεί το τέλος μιας καθοδικής πορείας  αποδιοργάνωσης και την έναρξη  μιας νέας αρχής και μιας νέας πορείας ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης.

 Η εμπειρία των λαθών που οδήγησαν στην κατάρρευση ενός μοναδικού οικονομικού οικοδομήματος του αγροτικού χώρου, η αναγκαιότητα να αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, τις προκλήσεις και  τα προβλήματα που διαρκώς διογκώνονται,  οδήγησαν στην ιστορική απόφαση ίδρυσης της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η συστράτευση όλων των  Συνεταιριστικών Οργανώσεων  που  άντεξαν  στην οικονομική θύελλα που σάρωσε την χώρα και που αποτελούν τον ισχυρότερο οικονομικό  μηχανισμό  που διαθέτει σήμερα ο  αγροτικός  κόσμος, αποτελεί το ισχυρότερο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση  της αποφασιστικότητας και της βούλησης για ενότητα.  Μιας  ενότητας  που έχει ανάγκη τόσο ο συνεταιριστικός χώρος όσο κυρίως οι Έλληνες αγρότες.

Διανύουμε μια εξαιρετικά  δύσκολη περίοδο, η οποία απαιτεί συσπείρωση  όλων των δυνάμεων,   για να μπορέσουμε να αντέξουμε και να κάνουμε τα επόμενα βήματα και επίσης απαιτεί να  αντιληφθούμε τον τεράστιο ιστορικό ρόλο και την ευθύνη που μας ανατίθεται για να ηγηθούμε και να εκπροσωπήσουμε τον Έλληνα Αγρότη.

Πλέον δεν μπορεί κανείς, να αγνοεί το Ενιαίο Συνεταιριστικό όργανο, το οποίο  επαναδιεκδικεί τη θέση του ως ισότιμος συνομιλητής και παράγοντας συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων και των πολιτικών.

Τα προβλήματα του χώρου και του πρωτογενή τομέα, είναι  έντονα και οφείλουμε όλοι με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να αναζητήσουμε λύσεις και μάλιστα τις σωστές λύσεις.

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ έχει πάντα και προς όλους ανοιχτή την πόρτα και το κάλεσμα ενότητας είναι διαρκές και ειλικρινές. Σε  αυτή την μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους συνεταιριστές για την εμπιστοσύνη τους και να διαβεβαιώσω ότι όλες μας οι πρωτοβουλίες θα διέπονται από το πνεύμα και την ουσία των Διεθνών Συνεταιριστικών Αρχών.

Η επόμενη ημέρα μόλις ξεκίνησε και αυτό που μας περιμένει είναι σκληρή δουλειά».

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΟΣΟΕ Χ. ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΕΚΛΕΓΕΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΘΕΑΣ

Με την ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών της ΕΘΕΑΣ και την συγκρότηση σε σώμα του πρώτου Διοικητικού της Συμβουλίου ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ δήλωσε: «Συγχαρητήρια στον απερχόμενο προσωρινό πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΝΝΚΑΚΗ για την καθοριστική συμβολή του στην προσπάθεια ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ και ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα. Συγχαρητήρια στον ίδιο για την πρώτη θέση που κατέλαβε στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της 1ης εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΘΕΑΣ.

Ευχές ολόψυχα, για κάθε επιτυχία στο έργο του, στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, ΠΑΥΛΟ ΣΑΤΟΛΙΑ.

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους τέσσερεις εκπροσώπους των οινοποιητικών συνεταιρισμών μελών της ΚΕΟΣΟΕ για την εκλογή τους στην νέα Διοίκηση της ΕΘΕΑΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΚΡΗΤΙΚΟΥ από ΑΜΥΝΤΑΙΟ

ΓΙΑΝΝΗ ΓΛΕΤΖΑΚΗ από ΡΕΘΥΜΝΟ

ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟ από ΤΥΡΝΑΒΟ

ΣΤΑΥΡΟ ΓΑΒΑΛΑ από ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Συγχαρητήρια και ευχές για επίτευξη των στόχων του αγώνα που έχετε μπροστά σας.

Τα “14 βήματα” σημεία της ομιλίας του Χρήστου Γιαννακάκη, που επί της ουσίας στοχεύουν στην διασφάλιση μιας αναπτυξιακής διαδικασίας στον πρωτογενή τομέα, με επίκεντρο τον αγρότη – παραγωγό με όρους και προϋποθέσεις ανταγωνιστικότητας και οικονομικής βιωσιμότητας, ας καθορίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και τον βηματισμό της Ενωτικής Διοίκησης της ΕΘΕΑΣ.»

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ AGRONEWS ΕΓΡΑΦΕ:

Στα ίσα για ΕΘΕΑΣ Δημητρίου – Σατολιάς, στο βάθος Γιαννακάκης

Παύλος Σατολιάς και Ανδρέας ∆ηµητρίου, προβλέπεται να «κονταροχτυπηθούν» για τη θέση του προέδρου στη νεοσύστατη Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών (ΕΘΕΑΣ) και στις προγραµµατισµένες για τις 2 Απριλίου εκλογές της οργάνωσης.

Αυτό βέβαια µε βάση τα µέχρι στιγµής δεδοµένα και λαµβάνοντας σοβαρά υπόψη τη διαβεβαίωση του προσωρινού προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Χρήστου Γιαννακάκη ότι δεν θα επιδιώξει να είναι ο νέος πρόεδρος, θα είναι ωστόσο υποψήφιος για το νέο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της οργάνωσης, πράγµα που σηµαίνει ότι θα βρίσκεται στις επάλξεις.

Ο φιλόξενος χώρος του ξενοδοχείου President στις αρχές της Κηφισίας, όπου έχει προγραµµατισθεί να λάβουν χώρα οι εν λόγω αρχαιρεσίες, απέχει δύο βήµατα από το κτήριο της Αρκαδίας 26, όπου ήταν εγκατεστηµένα για χρόνια τα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και όπως όλα δείχνουν θα στεγάσει και τη νέα τριτοβάθµια των συνεταιρισµών. Ως γνωστόν, στον ίδιο συνεδριακό χώρο του President, έχουν γίνει δεκάδες από τις γενικές συνελεύσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ εκεί έκλεισε και ο ιστορικός κύκλος της άλλοτε κραταιούς Συνοµοσπονδίας.

Οι πληροφορίες θέλουν να συγκεντρώνονται συνολικά στη γενική συνέλευση περί τις 470 ψήφους, µε τον αριθµό των αντιπροσώπων βέβαια να είναι πολύ µικρότερος, καθώς υπάρχουν οργανώσεις που διαθέτουν µέχρι και 20 ψήφους για τις οποίες δύνανται να εκπροσωπηθούν από έναν µόνο εκπρόσωπο. Τα µέχρι στιγµής στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι εγγεγραµµένες στο Μητρώο Αγροτών οργανώσεις είναι 187, εκ των οποίων µέλη της ΕΘΕΑΣ είναι 127. Εξ αυτών, 47 έχουν τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ, 67 έχουν τζίρο πάνω από 2 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες έχουν τζίρο µεταξύ 500 χιλιάδων και 2 εκατ. ευρώ.

Μόνο ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισµός Πίνδος και ο Συνεταιρισµός Venus Crowers διαθέτουν από 20 ψήφους. Επίσης διψήφιο αριθµό ψήφων διαθέτουν οι οργανώσεις, Καλαβρύτων 19, Παναιγιάλειος 17, Ζαγοράς 11, Αργολίδας 11, Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Θεσσαλίας 11, ΑΛΜΜΕ 18, Νάξου 11 και Μαστιχοπαραγωγών Χίου 11. Ισχυρό ωστόσο ρόλο θα διαδραµατίσουν κι άλλες πρωτοβάθµιες οργανώσεις όπως του Αγρινίου µε 8 ψήφους και Νεάπολης µε 7, Λακωνίας 7, του ΘΕΣΤΟ 9, Ελασσόνας 6, Χαλάστρας 8, Νέος Αλιάκµων 9, Μελίκης 6, Πέλλας 9, Βελβεντού 7, Καβάλας 7, Ορεστιάδας 9, Σάµου 7 και Μυλοποτάµου 7.

∆ύο εβδοµάδες πριν από τις εκλογές της ΕΘΕΑΣ, οι διαβουλεύσεις µεταξύ των ενδιαφεροµένων έχουν πυκνώσει, µε τις ζυµώσεις να φθάνουν µέχρι και µεταξύ των βασικών υποψήφιων για την προεδρία. Από κάποιες πλευρές εκτιµάται ότι Παύλος Σατολιάς (Καλάβρυτα) και Ανδρέας ∆ηµητρίου (ΠΙΝ∆ΟΣ), καλό είναι να µην εµπλακούν σε µια προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά να κινηθούν µε ενιαίο πλαίσιο και την από κοινού προσπάθεια για το καλό του συνεργατισµού στη χώρα µας.

Στα καλά του Παύλου Σατολιά καταγράφεται η µέχρι στιγµής συνεπής στάση στην υπόθεση του συνεταιρίζεσθαι, η συµβολή του στην αναπτυξιακή πορεία του Συνεταιρισµού Καλαβρύτων, το ότι ο ίδιος είναι κτηνοτρόφος (αιγοπρόβατα), το λαϊκό προφίλ και οι συµπάθεια της οποίας χαίρει στις τάξεις των αγροτών.

Στον Ανδρέα ∆ηµητρίου πιστώνεται η προέλευση από τον µεγαλύτερο συνεταιρισµό της χώρας όπως είναι η ΠΙΝ∆ΟΣ, η υποστήριξη της υποψηφιότητάς του από τους κυβερνώντες και η επιρροή που ασκεί στις λεγόµενες µεγάλες οργανώσεις.

Πηγή:www.agronews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις