Μονή Αγίας Λαύρας: Συγκινητικές στιγμές με την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821

Παρουσία πλήθους πιστών (με τους υπολογισμούς να κάνουν λόγο κοντά στις 6.000) και με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στην ιστορική Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, εκεί που άναψε η πρώτη σπίθα του μεγάλου Αγώνα για την Ελευθερία.

Άλλωστε η ιστορία της Μονής είναι άμεσα συνυφασμένη με την έναρξη της Επανάστασης, την ύψωση του Λαβάρου και την ορκωμοσία των οπλαρχηγών από τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό.

Η θεατρική ομάδα Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», μπροστά από το Ιστορικό Εκκλησάκι όπου κηρύχθηκε η επανάσταση, πραγματοποίησε την αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Καλαβρυτινός Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργό Αθανάσιος Κοντογιώργης, την Βουλή ο Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας ενώ την Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης.

Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δήμος Βαρβιτσιώτης, η Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Ελένη Χάμψα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαος Ερμείδης, ο Πρόεδρος Εφετών Πάτρας Νικόλαος Νικολάου.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των ηρώων του 1821 που βρίσκεται στην περιοχή.

Φωτογραφίες 25/3/2024

Σχετικές δημοσιεύσεις