Η Ιερά Μονή Παναγίας Μακελλαριάς (2011-2021): Ἡ ἀδελφότητα παρέλαβε μία ἐρειπωμένη Μονή και το μετέτρεψαν σε Όαση.

2011-2021. Η Ιερά Μονή Παναγίας ΜακελλαριάςΗ Μονή Σήμερα
Τη σημερινή της μορφή η Μονή την πήρε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ανακαινίστηκε εκ νέου από τους Ιερομονάχους Αγαθάγγελο και Άνθιμο. Η Μονή, αφού έμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, την 1η Αυγούστου 2011 άρχισε πάλι να λειτουργεί με την εγκατάσταση δύο νέων μοναζουσών, της μοναχής Μαρκέλλας και της μοναχής Συγκλητικής οι οποίες και ανέλαβαν να ξαναζωντανέψουν το μοναστήρι.Η αδελφότητα μας εγκαταστάθηκε το 2011 στην Ιερά Μονή Παναγίας Μακελλαριάς και από τότε με τη βοήθεια του Θεού και αξιοποιώντας τον οβολό όλον μας προσπάθησαν να μετατρέψουν την ερειπωμένη Μονή σε πραγματικά μία Όαση.

Ευχόμαστε η Μονή να αποτελεί κέντρο πνευματικής ανάπαυσης και να συνεχίσετε να την ενισχύετε.

Όμορφες φωτογραφίες από τον καλό φίλο της Ιεράς Μονής Nicolas Dimakopoulos

Η Ιερά Μονή Παναγίας Μακελλαριάς Καλαβρύτων βρίσκεται στην ορεινή Αχαΐα, νότια του χωριού Λαπαναγοί, πάνω σε ένα απότομο βράχο. Απέχει περίπου 30 km από τα Καλάβρυτα. Εορτάζει δύο φορές τον χρόνο, στις 14 Σεπτεμβρίου και στις 15 Αυγούστου.Χτίστηκε από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο το 532 μ.Χ., πιθανόν για να εξιλεωθεί από τη σφαγή στη «Στάση του Νίκα» στην Κωνσταντινούπολη. Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1458, και ανακαινίστηκε από τον ιερομόναχο Νεόφυτο το 1784. Τη σημερινή της μορφή η Μονή την πήρε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ανακαινίστηκε εκ νέου από τους Ιερομονάχους Αγαθάγγελο και Άνθιμο. Η Μονή, αφού έμεινε κλειστή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από το 2011 άρχισε πάλι να λειτουργεί πάλι με την εγκατάσταση δύο νέων μοναζουσών.Αρχικά η Μονή ονομαζόταν “Παναγία η Λιθαριώτισσα” ή “Λιθοστρωτιώτισσα”. Μετα την καταστροφή από τους Τούρκους το 1458 πήρε το προσωνύμιο “Μακελλαριά λόγω της σφαγής των μοναχών και των κατοίκων των γύρω χωριών που ακολούθησε. Από τη σφαγή (μακελειό) αυτή τα κελιά των μοναχών γέμισαν με αίμα.Στο μέσο του μοναστηριού είναι χτισμένος ο ναός της Παναγίας, βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, πάνω στο οποίο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ένας ακόμα μικρός ναός, εντός σπηλαίου, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τη θέση του σημερινού μοναστηριού και είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Τα σπουδαιότερα κειμήλια της Μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το κιούπι με το θαυματουργό λάδι, που βρέθηκε μετά την καταστροφή από τους Τούρκους το 1458, το οποίο σώζεται έως και σήμερα.

Πάνω στο βράχο που είναι χτισμένη η Μονή βρίσκεται και το καθολικό της, το οποίο είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρόκειται για έναν απλό μονόχωρο ναό με καμαρωτή οροφή χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον εντός του οποίου υπάρχουν δύο θαυμάσια μαρμαρόγλυπτα μανουάλια, κατασκευασμένα το 1813. Δίπλα στο καθολικό υπάρχει ένας νεότερος αλλά μεγαλύτερος ναός βυζαντινού ρυθμού με ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα. Στο ναό αυτό φυλάσσεται πάνω σε πολυτελές ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι η θαυματουργή εικόνα της “Παναγίας της Μακελλαρίτισσας”. Ένας ακόμα μικρός ναός, εντός σπηλαίου, βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τη θέση του σημερινού μοναστηριού και είναι αφιερωμένος στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Εκεί ο βράχος πάνω από την Αγία Τράπεζα στάζει όλο το χρόνο νερό στο οποίο ο λαός αποδίδει ιαματική δύναμη.

Κειμήλια της Μονής

Ο πολυτιμότερος θησαυρός της Μονής είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και το κιούπι με το θαυματουργό λάδι, που βρέθηκε μέσα στο βράχο όταν ξανακτίστηκε το μοναστήρι μετά την καταστροφή που υπέστη από τους Τούρκους το 1458, το οποίο σώζεται έως και σήμερα. Σημαντικά κειμήλια του μοναστηριού, όπως επίχρυσες λειψανοθήκες, βυζαντινές εικόνες και επάργυρα Ιερά Ευαγγέλια, έχουν κλαπεί σε ληστεία που έγινε το Σεπτέμβριο του 1980. Επίσης στη Μονή σώζονται καρυοφύλλια, γιαταγάνια και κουμπούρες των οπλαρχηγών και των παλικαριών που συμμετείχαν στην ξακουστή Μάχη της Καυκαριάς, με τα οποία κατατρόπωσαν τα στρατεύματα του Ιμπραήμ το 1827, καθώς και κάποιες στολές αγωνιστών του 1821. Πηγή: el.wikipedia.org/

Σχετικές δημοσιεύσεις