Δύο ελληνικά τηλεσκόπια θα «μιλήσουν» μέσω ακτίνας λέιζερ με διαστημόπλοιο της NASA

Το πρωτοποριακό πείραμα θα ανοιξει τον δρόμο για ταχύτερες και ασφαλέστερες επικοινωνίες στη Γη και το Διάστημα.

Το τηλεσκόπιο στην κορυφή του Χελμού στην Αχαΐα και αυτό στο Κρυονέρι της Κορινθίας επέλεξε o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για να λάβουν μέρος σε ένα πρωτοποριακό πείραμα επικοινωνίας με διαστημόπλοιο που βρίσκεται εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Η αποστολή ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου 2023 με στόχο τον αστεροειδή 16 Ψυχή που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δια. Ο αστεροειδής θεωρείται ένα από τα απομεινάρια της εποχής που σχηματιζόταν το ηλιακό σύστημα πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες δοκιμάζουν τη χρήση οπτικού λέιζερ για να επικοινωνήσουν με τα διαστημόπλοια, αντί για τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται ως σήμερα.

Το πείραμα στα δύο ελληνικά τηλεσκόπια θα γίνει το καλοκαίρι του 2025 αφού πρώτα τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμούς, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σπύρος Βασιλάκος, αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ερευνητές θα στείλουν μια ακτίνα λέιζερ από το Κρυονέρι προς το διαστημόπλοιο που θα είναι τότε σε μια απόσταση εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Αυτό θα απαντήσει στέλνοντας μήνυμα που πρέπει να λάβει ο Χελμός.

Ο κ. Βασιλάκος πρόσθεσε πως οι Έλληνες ερευνητές πρωτοπορούν σε παρόμοια πειράματα. «Πριν από δύο χρόνια κάναμε οπτική ζεύξη με το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο στα 37.000 χιλιόμετρα, επομένως αυτό μας άνοιξε το δρόμο να κάνουμε ζεύξη σε πολύ μεγάλες αποστάσεις».

Η τεχνολογία ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω οπτικού λέιζερ θεωρείται η τεχνολογία του μέλλοντος, καθώς θα μπορεί να μεταφέρει τεράστιο όγκο δεδομένων, με μεγάλες ταχύτητες και ελάχιστο κίνδυνο υποκλοπής.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις