Τροφή για σκέψη το βιβλίο F.O.O.D. του Π. Χαμακιώτη, έδωσε αίγλη στην Αgrotica

Σε βραδιά ονείρων εξελίχθηκε, όπως αποδείχθηκε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Χαμακιώτη με τίτλο F.O.O.D. – The Future Of Obvious Disruption, μια αναζήτηση στα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα της αγροδιατροφής επί των οποίων καλούνται να δώσουν απαντήσεις ηγέτες και σύγχρονες κοινωνίες.

Η εκδήλωση, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο χώρο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συγκέντρωσε την αφρόκρεμα των ανθρώπων που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την αγροτική παραγωγή και εξελίχθηκε σε μια βραδιά τιμής για τους αγρότες και τους υποστηριχτές αυτού του χώρου, από την προσπάθεια των οποίων θα κριθεί τα επόμενα χρόνια η διατροφική επάρκεια του πλανήτη και η κοινωνική ευημερία.

Εισαγωγικό κείμενο «Ένα γράμμα στο νεότερο εαυτό μου» 

Ο συγγραφέας γυρίζει το χρόνο πίσω στον Σεπτέμβριο του 2003, όταν έκανε μία επιλογή ζωής και άλλαξε επαγγελματική σταδιοδρομία. Δίνει συμβουλές και συνιστά στο νεότερο εαυτό του να υπομείνει τις δυσκολίες που θα βρει μπροστά του τα επόμενα 20 χρόνια. Ως σημαντικότερη χρονιά δε ορίζει το 2011, όταν και γεννήθηκε η κόρη του.

Το βιβλίο προσπαθεί να προσφέρει λύσεις ώστε να διορθωθούν τρέχουσες αναποτελεσματικότητες στον ευρύτερο τομέα της Αγροδιατροφής.

«Θα πρέπει να καλλιεργούμε σε αρμονία με τη μητέρα φύση και όχι εναντίον της», τονίζει ο συγγραφέας.

Επισημαίνει επίσης ότι την τελευταία δεκαετία, δύο σημαντικές αλλαγές έφεραν  ανακατατάξεις στην υπόθεση Διαχείρισης των Τροφίμων:

  1. Αυξανόμενο ενδιαφέρον κοινοτήτων και εθνών για τις πράσινες πολιτικές
  2. H τεράστια τεχνολογική πρόοδος στα μέσα επικοινωνίας που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ο πολίτης, καθώς και την όλη προσέγγιση της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Είναι καιρός να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, τονίζει ο συγγραφέας,  το παραδοσιακό βιβλίο κανόνων στη Γεωργία.

Αφού συμβεί αυτό, τότε είναι εφικτό η βιομηχανία της Αγροδιατροφής να αξιοποιήσει πραγματικά επιστημονικούς τομείς όπως η συνθετική βιολογία, καινοτομίες όπως οι ψηφιακές κατασκευές, οι εκτυπώσεις 3D, η ρομποτική και η νανοτεχνολογία.

Ο πιο επικίνδυνος εχθρός στο επιχειρείν, τονίζει, είναι η αδράνεια και η άρνηση να αποδεχτούμε μία νέα κατάσταση. Ως παράδειγμα αναφέρεται η ΝΟΚΙΑ, παλιός κολοσσός στις κινητές τηλεφωνίες, η οποία εξαφανίστηκε από τη διεθνή αγορά με την άνοδο των έξυπνων κινητών, καθώς έμεινε στις δάφνες της και δεν προσαρμόστηκε.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρεις πυλώνες/θεματικές ενότητες. 

Στον πρώτο πυλώνα, παρουσιάζονται οι τρέχουσες προκλήσεις στον τομέα της Αγροδιατροφής και στην διαχείριση των επιχειρήσεων στον τομέα, μέσω παραδειγμάτων από διαφορετικές χώρες και πρακτικές. 

Παίγνιο μεταξύ παγκόσμιου και τοπικού όσον αφορά τις διαφορετικές γεωργικές συνήθειες και πολιτικές με κοινό παρονομαστή τις πολιτιστικές διαφορές.

Μότο πρώτου πυλώνα: 

«Facilitate external interaction and leverage the network», δηλαδή «Διευκολύνετε την αλληλεπίδραση και αξιοποιήστε τα δίκτυα γνώσης».

Στον δεύτερο πυλώνα, δικαιολογείται η ανάγκη κατάρτισης μίας νέας στρατηγικής στην Αγροδιατροφή και παρουσιάζεται ένα πλέγμα ιδεών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτυχθεί αυτή η διαφοροποιημένη στρατηγική.

Το 2ο μέρος του βιβλίου, προβάλλει τη σημασία του στρατηγικού οράματος τόσο σε περιπτώσεις κρατών, όσο και σε περιπτώσεις επιχειρήσεων στην επίτευξη των στόχων. Ένα τέτοιο όραμα συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός αριστοποιημένου σχεδίου προετοιμασίας ενάντια σε κάθε πιθανή απειλή για την επίτευξη των αρχικών στόχων, όπως ένα μη αποδοτικό σύστημα διανομής, τυχόν κλιματικές αναταραχές και εν τέλει ακόμη και πανδημικούς κινδύνους.

Ο συγγραφέας εντοπίζει μία αδράνεια από τις αρμόδιες αρχές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής  προς την κατεύθυνση της κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων. 

Όπως επισημαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις καταστρώνονται σχέδια για την αντιμετώπισης ενός ή μερικών προβλημάτων, ωστόσο λείπει ο σχεδιασμός για τυχόν συνδυασμό αυτών των προβλημάτων, σε μία ενιαία και λειτουργική πολιτική. 

Ένα από τα θέματα που αγγίζει ο δεύτερος πυλώνα του βιβλίου είναι ζητήματα ηθικής γύρω από την αλυσίδα διανομής στα τρόφιμα, με τον συγγραφέα να προσπαθεί να διατυπώσει μεθόδους σκέψης γύρω από τυχόν ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν στο μέλλον.

Μότο δεύτερου πυλώνα: 

«Bypass dilatoriness and authated rules, remove friction and focus on the total value of the ecosystem» δηλαδή, «Παράκαμψη των τυπικών κανόνων και συγκέντρωση στη συνολική αξία του οικοσυστήματος».

Στον τρίτο πυλώνα, ο συγγραφέας αξιοποιεί τις δικές του γνώσεις και εμπειρίες ζωής, με σκοπό να εξετάσει προκλήσεις στον τομέα της ηθικής, επικεντρώνοντας στους ανθρώπους, στους επιχειρηματικούς στόχους και τους διαθέσιμους πόρους. 

Στο κεφάλαιο αυτό, ο συγγραφέας εξηγεί τις αρχές του και προσφέρει συμβουλές για την καλύτερη διαχείριση τόσο του εαυτού μας όσο και της επιχειρηματικότητας στις τρέχουσες συνθήκες. 

Ο συγγραφέας προτείνει στους μεγάλους παίκτες του τομέα να θέσουν στο πυρήνα των επιχειρηματικών τους σχεδίων την έννοια της βιωσιμότητας, όχι μόνο της πράσινης αλλά και της ανθρώπινης, με στόχο να καθοδηγούν ένα δίκτυο ανθρώπων και όχι μία μηχανή που αποτελείται από ανθρώπινα μέρη.

Μότο τρίτου πυλώνα:

«Aim = I Am» δηλαδή, «Οι στόχοι μου είμαι εγώ»

Το βιβλίο δεν διαθέτει κλασικό επίλογο, αλλά στο τελευταίο υποκεφάλαιο με τίτλο «We come and go to life alone» γίνεται αναφορά στις δυσκολίες της τελευταίας χρονιάς μέσα από τα μάτια του συγγραφέα. 

Μαζί με τον συγγραφέα, το παρόν στο πάνελ της εκδήλωσης έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, όπως και οι Δρ. Κωσταντίνος Ρότσιος, καθηγητής της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, Σάββας Πελτέκης, Διευθύνων Σύμβουλος της TUV HELLAS, Γιάννης Πανάγος, Εκδότης της AGRENDA και  Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του οργανισμού Νέα Γεωργία/Νέα Γενιά, Generation. Την εκδήλωση συντόνισε με επιτυχία ο μετρ της επικοινωνίας Χρήστος Κατσάνος.

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Πηγή: Agronews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις