Πηγές – Ποταμός Λάδωνα: Ένα γεωλογικό αξιοθέατο που παραμένει αναξιοποίητο.

Οι πηγές του ποταμού Λάδωνα βρίσκονται στην περιοχή του χωριού Λυκούρια, στο Νομό Αχαΐας, δίπλα σε ένα τυροκομείο, στην περιοχή που ονομάζεται “Ράχη Πύργου” ή “Κεφαλόβρυσο”.

Μία περιοχή που πριν το γεωγραφικό διαχωρισμό ήταν Αρκαδική. Ο ποταμός άλλωστε έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Αρκαδία, αφού το μεγαλύτερο μέρος του διασχίζει περιοχές του και οι αρχαίοι Αρκάδες τον είχαν θεοποιήσει και υποστήριζαν ότι ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος.

Το νερό αναβλύζει μέσα από καταβόθρες με μεγάλη ορμή και σε μεγάλες ποσότητες, που μπορεί να κινήσει 20 νερόμυλους. Ο Λάδωνας στην κατάληξή του συμβάλλει στον Αλφειό. Το μήκος του είναι μεγαλύτερο από 60 χιλιόμετρα. Στις πηγές έχουν γίνει καταδυτικές εξορμήσεις. To Σεπτέμβριο του 2018, η καταδυτική ομάδα Grafas Diving βρέθηκε στις Πηγές του ποταμού Λάδωνα και βάσει όσων αναφέρει: Η ορατότητα είναι πάντα περιορισμένη λόγω του ιζήματος. Τα πετρώματα παρουσιάζουν πολλές εναλλαγές, από βράχο, χώμα, πηλό και χαλίκι. Η θερμοκρασία είναι 12 έως 13 βαθμούς Κελσίου τους Φθινοπωρινούς μήνες και παρουσιάζει μικρές διακυμάνσεις στο σύνολο του έτους. Η μορφολογία του σπηλαίου θυμίζει μεγάλο κατηφορικό αγωγό με κλίση που αγγίζει τις 10-15 μοίρες και μέγιστο βάθος που φτάνει ως τα 47 μέτρα. Η ομάδας άπλωσε μίτο και εξερεύνησε 120 περίπου μέτρα του σπηλαίου, όπου στο τέλος διαφαίνεται μια απότομη αλλαγή της κλίσης, προς τα πάνω, δημιουργώντας ένα “φουγάρο” σχεδόν τετράγωνο φτάνοντας σε αδιέξοδο.

Ένα παράδοξο γεγονός,, όπως το χαρακτηρίζει η ομάδα, είναι πως κατά τη διάρκεια των καταδύσεων ανακάλυψαν στα 10-15 μέτρα βάθος, 2 κάλυκες μεγάλου διαμετρήματος (ίσως αντιαεροπορικών όπλων) με σχετικά μεγάλη φθορά από την οξείδωση. Υπόθεση τους είναι πως μπορεί πριν τα νερά της πηγής, ενισχυθούν από τα νερά της αποξήρανσης της λίμνης του Φενεού, το επίπεδο των υδάτων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες να έπεφτε σε σημείο, που ίσως αυτή η φυσική σπηλιά, εξυπηρετούσε ως κρησφύγετο κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το σημείο που βρέθηκαν οι κάλυκες, λόγω της κλίσης του σπηλαίου αποκλείει το γεγονός να κύλησαν από την επιφάνεια του νερού.

Να σημειώσουμε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά δυστυχώς παραμένει αναξιοποίητη και στους περισσότερους άγνωστη. Πηγή: www.drt915.gr

Δείτε βίντεο από την κάμερα του- Kosta Gertzou

ΠΗΓΕΣ ΛΑΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ (DRONE). Kostas Gertzos

Οι πηγές του ποταμού Λάδωνα βρίσκονται στην περιοχή του χωριού Λυκουρία δίπλα σε ένα τυροκομείο, στην περιοχή που ονομάζεται “Ράχη Πύργου” ή “Κεφαλόβρυσο”.

Το νερό αναβλύζει μέσα από καταβόθρες με μεγάλη ορμή και σε μεγάλες ποσότητες.

Ο Λάδωνας διασχίζει τον Νομό Αχαΐας και τον Νομό Αρκαδίας και συμβάλλει στον Αλφειό. Το μήκος είναι μεγαλύτερο από 60 χιλιόμετρα. Στην Αρκαδία υπάρχει το υδροηλεκτρικό φράγμα του Λάδωνα , που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1950, ενώ είναι αρκετά γνωστός ο υδροβιότοπός του που μαζί με την τεχνητή λίμνη έχουν σπάνια πανίδα και χλωρίδα.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί αθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή του, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ, ενώ η φυσική ομορφιά του τοπίου του ενδείκνυται για πεζοπορίες και για ψάρεμα. Οι αρχαίοι Αρκάδες είχαν θεοποιήσει τον ποταμό και υποστήριζαν ότι ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος. Πηγή: Βικιπαίδεια

ΦΩΤΟ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ

Ποταμός Λάδωνας – Λίμνη Λάδωνα Επιστροφή στα Αξιοθέατα

Ο ποταμός Λάδωνας είναι ο κυριότερος παραπόταμος του Αλφειού. Πήρε το όνομά του από το Βοιωτικό Λάδωνα μετά το 1307 π.Χ. όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Βοιωτοί.

Ένα από τα αξιοθέατα είναι το φράγμα του ποταμού. Το φράγμα δημιούργησε σε μια χαράδρα του βουνού Αφροδίσιου τεχνητή λίμνη μεγίστου μήκους 15 χιλιομέτρων και επιφάνειας 6.000 στρεμμάτων. Το φράγμα έχει χτιστεί στη θέση Πήδημα, σε υψόμετρο 420 μέτρων. Το τοπίο της λίμνης είναι επιβλητικό και το φυσικό περιβάλλον παρθένο.

Φωτο – Πηγές Λάδωνα, Λυκούρια Καλαβρύτων

Ποταμός Λάδωνας – Λίμνη Λάδωνα στα Καλάβρυτα. Στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα φθάνει κανείς από τα Τρόπαια ή από τη Δάφνη Αχαΐας. Η διαδρομή είναι συναρπαστική και από το δρόμο υπάρχει υπέροχη θέα στη λίμνη και στο φράγμα.

Ο δρόμος στο ύψος του φράγματος διακλαδώνεται σε δύο κατευθύνσεις. Aριστερά ακολουθεί την κοίτη του ποταμού Λάδωνα και οδηγεί στα χωριά Βάχλια, Κοντοβάζαινα και Βούτσης, ενώ δεξιά διατρέχει τη βόρεια όχθη της λίμνης και οδηγεί στο χωριό Μουριά και από εκεί στη Δάφνη και στον δρόμο “111”.

Και οι δύο διαδρομές είναι ενδιαφέρουσες. Ο ποταμός Λάδωνας πηγάζει σε μία επίσης εξαιρετικής ομορφιάς τοποθεσία, κοντά στο χωριό Λυκούρια, ΒΑ της λίμνης, στο δρόμο που οδηγεί στην Κλειτορία.

Πλούσιες είναι οι αναφορές της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας στον Λάδωνα που χαρακτηρίζεται σαν ένα από τα μυθικά ποτάμια της Αρχαίας Ελλάδας. Ένας από τους κορυφαίους σχετικούς μύθους είναι αυτός του τραγοπόδαρου θεού Πάνα και της νύμφης Σύριγγας.

Ο Πάνας περιφερόταν συχνά στην περιοχή του Λάδωνα. Οταν είδε εκεί την ωραία νύμφη άρχισε να την κυνηγά και την πλησίασε. Τότε αυτή εξαντλημένη, έφτασε στις όχθες του ποταμού και παρακάλεσε τον Λάδωνα να την βοηθήσει.

Εκείνος, μόλις είδε τον Πάνα να την πλησιάζει, την μεταμόρφωσε σε καλαμιά. Τότε ο Πάνας έκοψε μερικά καλάμια, τα ένωσε μεταξύ τους και σχημάτισε το δικό του χαρακτηριστικό σε μορφή και ήχο μουσικό όργανο που ονομάστηκε σύριγγα.

Εδώ επίσης λουζόταν η θεά Δήμητρα και εδώ κυνηγούσε η θεά του κυνηγιού Άρτεμις. Εδώ διαδραματίστηκε ο μύθος του Λεύκιππου που ντύθηκε γυναίκα, για να βρίσκεται κοντά στη αγαπημένη του νύμφη Δάφνη, πράξη που πλήρωσε με την ζωή του, όταν αποκαλύφτηκε.

Κοντά στην κοίτη του, στα όμορφα δάση του Σόρωνα -που πιο πάνω ονομάζονται και Αφροδίσια όρη – η Αφροδίτη συναντιόταν με τον παράνομο εραστή της θεό Άρη. Τέλος στον Λάδωνα έπιασε το ελάφι ο Ηρακλής μετά από επιτυχή καταδίωξη και εδώ ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε την κόρη του Λάδωνα Δάφνη.

Ιδιαίτερη φυσική ομορφιά έχει ο Λάδωνας στις τοποθεσίες Νησιά, Ποδογορινό, Σμίξη και Χαλίκι κοντά στο χωριό Δάφνη (Στρέζοβα). Ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς επίσης, είναι οι παρακείμενες στη λίμνη του Λάδωνα τοποθεσίες Κουρμπό, στης Κυράς το γεφύρι, στη Μουριά και στο Κανελλάκι.

Μάλιστα ο περιηγητής Παυσανίας τόσο εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του φυσικού τοπίου του Λάδωνα και από τις διασωζόμενες παραδόσεις και μύθους στην εποχή του, που έγραψε στα “Αρκαδικά-Αχαϊκά”:

“Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της Δάφνης και των σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων…Κατά την ομορφιά βεβαίως δεν είναι δεύτερος από κανέναν άλλο ποταμό βαρβαρικό ή Ελληνικό…”

Ο ποταμός Λάδων, όπως και οι παραπόταμοί του Πάϊος, Αροάνιος και Τράγος, προσφέρονται για κατάβαση με canoe-kayak και rafting. Λόγω της ήρεμης ροής του η κατάβαση προσφέρεται ειδικά μάλιστα για αρχάριους και μικρά παιδιά.

Επίσης προσφέρεται για πεζοπορία, κολύμπι και ψάρεμα.

Πολλές παραλαδώνιες περιοχές προσφέρονται για ορειβασία, ποδηλασία και κυνήγι. Μάλιστα σε μερικά σημεία του ποταμιού κατεβαίνουν αγριογούρουνα. Οι επισκέψεις γίνονται από ομίλους εναλλακτικού τουρισμού, όπως και από ιδιώτες. Αλλά και η λίμνη του Λάδωνα προσφέρεται για κωπηλασία, ιστιοσανίδα, ψάρεμα, κολύμπι και βαρκάδα.

Μια καλή τοποθεσία εκκίνησης για πεζοπορία και άλλες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού είναι η Δάφνη Αχαϊας. Σε απόσταση 5 χιλ. από το χωριό, σε μια πανέμορφη τοποθεσία στις όχθες του ποταμού, υπάρχουν οργανωμένες εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού όπου οργανώνονται τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία (mountain bike), κωπηλασία, κανό και καγιάκ. Επίσης, κοντά στο χωριό Μουριά και στο γεφύρι της Κυράς υπάρχουν ταβέρνες.

Αρκετές ενέργειες από την πλευρά της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τοπικούς φορείς είναι σε εξέλιξη για την τουριστική αξιοποίηση της λίμνης μέσω της ένταξης της περιοχής σε ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα. Ήδη η περιοχή της τεχνητής λίμνης έχει κηρυχθεί σε οικολογικό πάρκο.

Ο Λάδωνας μετά το φράγμα του κατεβαίνει στην ομώνυμη όμορφη κοιλάδα όπου υπάρχει και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Συνεχίζοντας την πορεία του ΝΔ θα συμβάλλει με τον ποταμό Αλφειό στην περιοχή Τριπoταμιά, έχοντας διανύσει ένα μεγάλο μέρος της Αρκαδικής γής και αφού έχει δεχθεί τα νερά του Λαγκαδινού ρέματος και άλλων παραποτάμων.

Στις τοποθεσίες Τουμπίτσι και Χαρατζινού υπάρχουν οδικές γέφυρες για τη διάβασή του.

πηγή:www.greek-tourism.comΠηγή:www.greek-crossroads.gr

‘Ενας από τους ομορφότερους ποταμούς της χώρας είναι ο Λάδωνας και τον διαφεντεύει τους μισούς μήνες του χρόνου μιά Κυρά με το γεφύρι της…

Ακόμη και ο ιστορικός περιηγητής Παυσανίας που επισκέφθηκε τον τόπο αυτό περίπου το 174 μ.Χ. αναφέρει για τον ποταμό Λάδωνα στα “Αχαϊκά” «Κάλλους γαρ μεν ένεκα ουδενός ποταμού δεύτερος ούτε των βαρβαρικών εστί ούτε Έλληνος» (Δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού).

Την ίδια άποψη έχει αναμφίβολα και ο σύγχρονος περιηγητής…

Το γεφύρι της Κυράς

Ο ποταμός Λάδωνας δεν είναι ένας τυχαίος ποταμός, αφού έχει για αξιοθέατο και την… Κυρά του με το γεφύρι της.

Πρόκειται για ένα πέτρινο γεφύρι του 13ου αιώνα που αναδύεται από το λασπωμένο βυθό της τεχνητής λίμνης κατά το φθινόπωρο, όταν τα νερά υποχωρούν και η στάθμη τους κατεβαίνει.

Το γεφύρι της Κυράς αναδύεται από το φθινόπωρο και μετά. Αυτή είναι η εικόνα της λίμνης Λάδωνα τον χειμώνα…

Το πεντάτοξο γεφύρι της Κυράς – όπως συμβαίνει και με τογεφύρι του Μανώλη στην Ευρυτανία – βυθίζεται ολόκληρο κάτω από τα νερά από την άνοιξη και μετά, όταν λιώνουν τα χιόνια και η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Τότε χάνεται εντελώς.

Αυτό συμβαίνει από το 1954 με την κατασκευή του φράγματος, μέχρι σήμερα…

Η εικόνα της λίμνης Λάδωνα τον χειμώνα. Πλάι στην καινούρια γέφυρα διακρίνεται το πέτρινο γεφύρι της Κυράς.

Το γεφύρι της Κυράς έχει μήκος 55 μέτρα και πλάτος 2,15 μέτρα. Για αιώνες γεφύρωνε την βόρεια με την κεντρική Πελοπόννησο. Βρίσκεται νότια του χωριού Μουριά και θα το δείτε σε όλο του το μεγαλείο το φθινόπωρο και το χειμώνα.

Καγιάκ στα ήρεμα νερά της λίμνης Λάδωνα.

Με μήκος που ξεπερνά τα 70 χλμ το υδάτινο στοιχείο αυτού του ποταμού κυριαρχεί στην πελοποννησιακή γη. Τα νερά του Λάδωνα συγκεντρώνονται στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη σχηματίζοντας ένα γαλήνιο παραλίμνιο τοπίο, που προσφέρεται για πικ-νικ, ελεύθερο κάμπινγκ, ψάρεμα, ποδήλατο, βαρκάδες και καγιάκ.

ΦΩΤΟ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ

Το παλαιό πορθμείο στον Λάδωνα

Σήμερα, πλάι στο παλιό πέτρινο γεφύρι υπάρχει μια σύγχρονη τσιμεντένια γέφυρα που χτίστηκε το 2002 και συνδέει τα γύρω χωριά. Η κατασκευή της παρόπλισε το παλαιό πορθμείο το οποίο μέχρι το 1973 λειτουργούσε χειροκίνητα. Ήταν ένα μικρό ferry που εκείνη την εποχή μετέφερε ανθρώπους και ζώα στην απέναντι όχθη.

Αξιοθέατο στη λίμνη Λάδωνα και το παλαιό πορθμείο που μετέφερε κάποτε ανθρώπους και ζώα.

‘Ενα συρματόσχοινο συγκρατούσε τότε αυτό το πλωτό μέσο για να μην το παρασύρει το ποτάμι. Μετά το 1973 η λειτουργία του έγινε μηχανοκίνητη με τη χρήση μίας μηχανής ποτίσματος που λειτουργούσε με φωτιστικό πετρέλαιο (!) και ενός σασμάν αυτοκινήτου από ένα παροπλισμένο τζιπ της ΔΕΗ! Αυτό κι αν είναι κλασική ελληνική πατέντα…

Ο γύρος της λίμνης Λάδωνα με ποδήλατο

Ασφαλτόδρομος  κάνει τον γύρο της λίμνης σε μία εντυπωσιακή διαδρομή μερικών χιλιομέτρων με ομαλές ανηφορο-κατηφόρες, άλλοτε πλησιάζοντας πολύ κοντά στις όχθες κι άλλοτε ανηφορίζοντας προσφέροντας πανοραμική θέα. Η διαδρομή είναι μία μαγευτική βόλτα με ποδήλατο, χαλαρή για όλη την οικογένεια. Ολόκληρη η περιοχή, άλλωστε, είναι ένα όμορφος υδροβιότοπος.

Η λίμνη Λάδωνα αρχές καλοκαιριού. Διακρίνεται η καινούρια γέφυρα ενώ το πέτρινο γεφύρι της Κυράς έχει χαθεί κάτω από τα νερά.

Οργανωμένες εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού για τοξοβολία, ορεινή ποδηλασία (mountain bike), κωπηλασία, κανό και καγιάκ λειτουργούν κοντά στο χωριό Δάφνη Αχαϊας.

Βρίσκονται σε απόσταση 5 χλμ από το χωριό, σε μια πανέμορφη τοποθεσία στις όχθες του ποταμού.

Φαγητό: Στο χωριό Μουριά, κοντά στο γεφύρι της Κυράς, υπάρχουν ταβέρνες που λειτουργούν κυρίως το καλοκαίρι.

Διαμονή: Ενοικιαζόμενα δωμάτια όλο το χρόνο στο κοντινό κεφαλοχώρι Τρόπαια και στο χωριό Καλλιάνι. πηγή:www.greek-crossroads.gr  

Όλες οι πληροφορίες είναι από το www.greek-tourism.com –  www.greek-crossroads.gr – Πηγή: www.drt915.gr – ΠΗΓΕΣ ΛΑΔΩΝΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ (DRONE).
Kostas Gertzos   

ΦΩΤΟΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΓΚΛΑΒΑΣ 

ΦΩΤΟ – Λάμπης Λεβέντης – Αυτοδίδακτος Δημοσιογράφος Περιηγητής

ΦΩΤΟ – Πηγές Λάδωνα, Λυκούρια Καλαβρύτων

Λάδωνας: Ο ποταμός-λίμνη και το γεφύρι της Κυράς

Φωτογραφίες – Λάμπης Λεβέντης – Αυτοδίδακτος Δημοσιογράφος Περιηγητής

Σχετικές δημοσιεύσεις