ΠΑΓΚΡΑΤΙ: Γιορτάζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Παγκράτι

Γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς

ΤΙΜΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ”, του “ΕΠΙΣΤΗΘΙΟΥ” φίλου του Χριστού!

Η μνήμη του Αγίου τιμάται και στο ορεινό χωριό ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, με τον φερώνυμο καθεδρικό Ναό του χωριού!………………………………. Από πανέμορφο ΠΑΓΚΡΑΤΙ, είχε την καταγωγή του και ο μακαριστός μουσικοδιδάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτης ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ο Δάσκαλος όλων σχεδόν των δασκάλων και Πρωτοψαλτών της Πάτρας και όχι μόνο!!! Ένα ευλαβικό ΑΦΙΕΡΩΜΑ στη μνήμη του αλησμόνητου Δασκάλου μας, που επισκεπτόταν, κάθε χρόνο σαν σήμερα, το αγαπημένο του χωριό, για να τιμήσει τον ΆΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ :……………………………………….. …………………………Ο διακεκριμένος συμπατριώτης μας, ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, μύστης, μελοποιός, της Βυζαντινής μουσικής, καθηγητής, και Πρωτοψάλτης, είχε γεννηθεί στο χωριό Παγκράτι Καλαβρύτων,το οποίο, από νεαρή ηλικία, αναγκάστηκε να αποχωριστεί,για ένα καλύτερο μέλλον, εντούτοις, όχι μόνο ποτέ δεν το εγκατέλειψε, αλλά, με το τεράστιο – επί 70 συνεχή έτη, αδιάλειπτο έργο σπουδών και διδασκαλίας της ψαλτικής τέχνης, και της διακονίας του ως Λαμπαδάριου και πρωτοψάλτη στα αναλόγια αρκετών ναών της Πάτρας, τίμησε την γενέτειρά του και γενικότερα την Αχαΐα. Το «νέκταρ» της πολύχρονης ψαλτικής και διδασκαλικής του εμπειρίας, είναι αποτυπωμένο στο πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό του έργο, το οποίο άφησε ως παρακαταθήκη στους εκατοντάδες μαθητές του, που μύησε και ενέπνευσε με επιμονή, ζήλο και αγάπη στην γνήσια και πατρώα Βυζαντινή Μουσική και στις επόμενες γενιές των ιεροψαλτών, αφού με αυτό καλύπτεται το σύνολο των ιερών ακολουθιών και της εκκλησιαστικής μελοποιίας.

Αξίζει ν σημειώσουμε ότι τα περισσότερα βιβλία του είναι ιδιόχειρα, με τα καλλιτεχνικά του γράμματα και αρκετά από αυτά κοσμούν πολλές βιβλιοθήκες εκκλησιών, ακόμη και του Αγίου Όρους!! Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Πατρών «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός»,
σε ειδική εκδήλωση – συναυλία που πραγματοποίησε, στις 21 Νοεμβρίου 2012, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Αγίου Ανδρέου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου και μεγάλου πλήθους ιερέων, διακόνων, ιεροψαλτών και πολιτών, τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τον διαπρεπή Δάσκαλο Σπύρο Γεωργακόπουλο, που διετέλεσε επί αρκετά χρόνια και πρόεδρός του και τον ανακήρυξε ευεργέτη του Συλλόγου. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης, που τον χαρακτήρισε αληθινό Δάσκαλο της Ψαλτικής τέχνης, της ευσεβείας και της ανθρωπιάς, του προσέφερε Ευεργετήριο γράμμα. Ο Σπύρος Γεωργακόπουλος αφού παρέλαβε κατά συγκινημένος το γράμμα και την πλακέτα, ευχαρίστησε από καρδιάς και έψαλε το υπέροχο ιδιόμελο της Πεντηκοστής «Πάντα χορηγεί το πνεύμα το Άγιον…» Ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου 20013, ο αλησμόνητος Σπύρος έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών.Ο εκλιπών λάτρευε τόσο πολύ τη γενέτειρά του, που αρεσκόταν να διηγείται, πολλές φορές στους μαθητές του, αληθινές ιστορίες του χωριού, ενώ κάθε χρόνο, στις 8 Μαΐου, που τιμάται στον Καθεδρικό Ναό του Παγκρατίου η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Αποστόλου και Ευαγγελιστή, έδινε το παρόν, άδοντας και ψάλλοντας από στήθους, την ακολουθία του αγαπημένου του Χριστού Μαθητή! Επειδή έτυχε να προσελκύσει και την ελαχιστότητά μου, στα θρανία του «ΠΟΛΥΥΜΝΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ», όπου δίδασκε με προκαλούσε πάντα, ως συμπατριώτη μαθητή του, να τον συνοδεύω στο Αναλόγιο του Ιερού Ναού του Παγκρατίου και είχα ανταποκριθεί, αρκετές φορές, στην τιμητική του πρόσκληση, με ιδιαίτερο σεβασμό και ευχαρίστηση! Θεωρώ πως οι απανταχού Παγκραταίοι , πρέπει να είναι υπερήφανοι, για τον ευπατρίδη συμπατριώτη τους και να σεμνύνονται για το μεγαλειώδες και Θεάρεστο έργου του!!

Παραθέτω εδώ ένα ιστορικό βίντεο, από μία ωραία γιορτή απονομής πτυχίων, σε αποφοιτήσαντες ιεροψάλτες, καθώς και αναμνηστικές φωτογραφίες «Εις μνημόσυνον αιώνιον» του αγαπημένου και αλησμόνητου Δασκάλου μας!!!

ΑΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!! Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος , ας είναι φρουρός και προστάτης όλων μας!

Γράφει ο Γεώργιος Γκλαβάς