ΛΥΚΟΥΡΙΑ: ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΥΚΟΥΡΙΑΣ

Η δημοσίευση της επιστολής των συμβούλων Λυκούριας, μου έδωσε την ευκαιρία να σχολιάσω όσα αναφέρονται σε αυτή.

Διάβασα με προσοχή ότι μόλις οι σύμβουλοι ανάλαβαν καθήκοντα (Σεπτέμβριος 2019) οι κ.κ Δημήτρης Στούρας και Βασίλης Μαγκλάρας, πίστευαν ότι θα ήταν ένα συμβούλιο με όραμα και ότι σε αυτό θα υπάρχουν σύμβουλοι νέοι σε ηλικία.

Αμέσως άρχισαν τα προβλήματα με τους συμβούλους του Α’ συνδυασμού (του προέδρου) που εξελέγησαν, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του, αφού κάποιοι εξ αυτών παραιτήθησαν και άλλοι δεν δέχτηκαν να ορκισθούν (ενώ είχαν εκλεγεί), για καθαρά δικούς τους λόγους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το συμβούλιο της κοινότητας Λυκούριας από 5μελές να γίνει 3μελές και οι τρεις σύμβουλοι ήταν οι κ.κ Δημήτρης Στούρας, Βασίλης Μαγκλάρας και η κυρία Ευσταθία Ντακόλια που όπως διάβασα στην επιστολή απείχε από τα συμβούλια της κοινότητας μέχρι σήμερα για δικούς της λόγους.

Τα προβλήματα δεν ήταν μόνο στους συμβούλους αλλά και στον πρόεδρο του συμβουλίου της κοινότητας κ. Αθανάσιο Σβίγγο, που παραμένει αγκυλωμένος στο παρελθόν και στην παρέα που τον όρισε – επέλεξε πρόεδρο με μια περίεργη συμπεριφορά.

Εκτός όμως από τα προβλήματα αυτά, υπήρχαν και προβλήματα στο χωριό κάποια χρόνια χωρίς να έχουν επιλυθεί.

Παρόλα τα προβλήματα αυτά, οι σύμβουλοι δεν σκέφθηκαν να παραιτηθούν και να ευχαριστήσουν κάποιους από τους συγχωριανούς τους.

Αντιθέτως, έλεγαν ότι εμείς εκλεγήκαμε σύμβουλοι για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας για το καλό του χωριού μας και δεν θέλουμε να πληγώσουμε (στεναχωρήσουμε) τους συγχωριανούς μας που με την ψήφο τους μας τίμησαν, και το θεωρούμε χρέος και υποχρέωσή μας απέναντί τους.

Επίσης οι σύμβουλοι στην επιστολή τους αναφέρουν ότι αν παραιτηθούν θα χαρακτηρισθούν ως ανίκανοι και αδιάφοροι, που όμως έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο, δεν συμβαίνει και δεν θα τους άξιζαν οι χαρακτηρισμοί αυτοί, και κάποιοι συγχωριανοί τους θα έλεγαν ότι ήταν το χειρότερο συμβούλιο που έχει περάσει ποτέ από την κοινότητα Λυκούριας.

Οι δύο σύμβουλοι αν και προέρχονται από διαφορετικούς συνδυασμούς κατάφεραν να συνεργασθούν μεταξύ τους, είχαν και τη συνεργασία και την βοήθεια της Δημοτικής Αρχής (τεχνικής υπηρεσίας) και της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδος και προχώρησαν όλοι τους για την υλοποίηση των εργασιών που θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν από μερικά χρόνια.
Έφτιαξαν ένα σχέδιο προγράμματος έναρξης εργασιών, έδωσαν προτεραιότητα σε κάποιες εργασίες που οι ίδιοι γνώριζαν αν έπρεπε να γίνουν άμεσα και σιγά – σιγά προχώρησα και στη υλοποίηση των υπολοίπων εργασιών.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, αναφέρονται στην επιστολή μία προς μία αναλυτικά, και για κάποιες από αυτές υπάρχουν φωτογραφίες που μαρτυρούν ποια ήταν η κατάσταση πριν.

Η ολοκλήρωση και πραγματοποίηση των εργασιών έγινε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, δηλαδή σε 2,5 (δυόμισι) χρόνια και σήμερα η εικόνα του χωριού έχει αλλάξει προς το καλύτερο και μπορεί κανείς για να το διαπιστώσει να συγκρίνει το χθες με τα προβλήματα κα το σήμερα με τα έργα που έγιναν.

Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία, η οποία οφείλεται κατ’ αρχάς στους δύο συμβούλους κ.κ Δημήτρη Στούρα και Βασίλη Μαγκλάρα για το ενδιαφέρον που έδειξαν, και σε όλους εκείνους (Δημοτική Αρχή – Περιφέρεια) που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή, ο καθένας με το δικό του τρόπο και αξίζουν όλοι τους πολλά συγχαρητήρια.
Θέλω να κάνω σχολιασμό σχετικά με τα προβλήματα που υπήρχαν στο χωριό, τα οποία δεν θα γίνονταν ποτέ γνωστά αν δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σήμερα.

* Τα προβλήματα δεν έγιναν μόνα τους, τα δημιούργησαν κάποιοι από τους πρώην διατελέσαντες προέδρους της κοινότητας για τα οποία και ευθύνονται, και δεν εννοώ ότι είχαν κάποια πρόθεση, αλλά τα δημιούργησαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος (κοινώς αδιαφόρησαν) και δεν είχαν την ικανότητα να τα επιλύσουν, και κάθε πρόεδρος νομίζω, τα άφηνε να τα επιλύσει ο επόμενος πρόεδρος που θα τον διαδεχτεί, δηλαδή ο ένας στον άλλον.

Εάν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος είμαι πρόθυμος να τον μάθω, να τον γνωρίσω.
Για τα προβλήματα του χωριού κατ’ αρχάς ευθύνονται κάποιοι πρώην διατελέσαντες πρόεδροι της κοινότητας αλλά και ο σημερινός πρόεδρος κ. Αθανάσιος Σβίγγος και αυτό που γράφω δεν είναι υπερβολή, διότι μπορώ να το αποδείξω.
Έχει διατελέσει (2) δύο φορές, (όχι συνεχόμενες), όπως πληροφορήθηκα, πρόεδρος της κοινότητας. Αμέσως μετά ήταν σύμβουλος και στις εκλογές του έτους 2019 έγινε ξανά πρόεδρος.

Νομίζω ότι δικαίως περίμενε κανείς από τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Σβίγγο, με την πολυετή του ενασχόληση στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, να έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για την επίλυση τους, διότι γνωρίζει πολύ καλά ποιες είναι οι αρμοδιότητές του και ποια τα καθήκοντά του.

Ο πρόεδρος της κοινότητας σε 1,5 (ενάμιση χρόνο από σήμερα 2022 θα συμπληρώσει τρεις (3) θητείες στο αξίωμα αυτό, δηλαδή δώδεκα (12) χρόνια, που είναι αρκετός χρόνος για ένα πρόεδρο κοινότητας, όχι μόνο να παρουσιάσει κάποιο έργο στην κοινότητά του και να φέρει την σφραγίδα του, το αποτύπωμά του, το στίγμα του κ.λ.π. και να λένε ότι έγινε επί δικής του προεδρίας, όπως ακριβώς συμβαίνει με άλλους προέδρους κοινοτήτων που με τις ίδιες θητείες (τρεις) έχουν παρουσιάσει (παράξει) έργο μικρό ή μεγάλο.
Επίσης ο πρόεδρος της κοινότητας, θα μπορούσε μιας και δεν κατάφερε, δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ένα έργο στο χωριό, μπορούσε όμως να είχε φροντίσει να επιλύσει τα προβλήματα που υπήρχαν και τα γνώριζε από πρώτο χέρι.

Η δημοσίευση της επιστολής είχε σκοπό ενημερωτικό προς τους συγχωριανούς και τους απανταχού Λυκουριώτες, που κάποιοι πίστευαν ότι τα προβλήματα του χωριού ζητούσαν την λύση τους.

Τα προβλήματα μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας, ύστερα από την δημοσίευση της επιστολής, δεν μπορεί κανείς, ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος να τα αμφισβητήσει και να πει ότι δεν υπήρχαν, αλλά ούτε μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι μέσα σε 2,5 (δυόμιση) χρόνια θα επιλυθούν.

Κάποιοι άλλοι συγχωριανοί απορούν πως έγιναν γνωστά μετά από τόσα χρόνια τα προβλήματα, πίστευαν ότι έχουν ξεχαστεί.
Σήμερα όμως που επιλύθηκαν τα συγκεκριμένα προβλήματα που αναφέρονται αναλυτικά στην επιστολή των συμβούλων, έχουν αποκτήσει όνομα.

Η επιστολή των συμβούλων ήταν η αιτία, η αφορμή να ενοχλήσει κάποιους συγχωριανούς και ετεροδημότες του χωριού οι οποίοι είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους, τις τύχες τους στα χέρια όλων των προέδρων που πέρασαν από το χωριό τους, και πίστευαν τα λόγια που τους έλεγαν οι πρώην πρόεδροι, ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες για το χωριό.

Η ενόχληση αυτή κάποιων συγχωριανών εστιάζεται στο ότι, οι πρώην δεν σεβάστηκαν ακόμη ούτε την ψήφο τους με την οποία εξελέγησαν πρόεδροι και ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση ότι υπήρχαν προβλήματα από παλιά στο χωριό τους.
Πληροφορήθηκα ότι υπάρχει η πεποίθηση στο χωριό ότι ο πρόεδρός της είναι ΑΠΩΝ (απουσιάζει) όχι ασφαλώς από το χωριό, αλλά απουσιάζει από τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν ολόκληρο το χωριό του. Υπάρχουν δύο θέματα που αφορούν όλες τις κοινότητες και
αναφέρονται στον κανονισμό λειτουργίας των κοινοτήτων (νόμος 3852/ 2010, άρθρο 81 & 85) που είναι γνωστά στον πρόεδρο του συμβουλίου της κοινότητας Λυκούριας.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Αφορά το κάλεσμα των κατοίκων της κοινότητας σε συνέλευση κάθε κοινότητας που θα πρέπει να γίνεται με την συνεργασία του προέδρου του συμβουλίου κάθε κοινότητας και την συνεργασία του αρμοδίου Αντιδημάρχου για την ενημέρωση των κατοίκων της.
Δεν γνωρίζω αν τηρούνται, εφαρμόζονται οι οδηγίες του κανονισμού λειτουργίας των κοινοτήτων από τον πρόεδρο κ. Αθανάσιο Σβίγγο, απλά αυτό που έχω πληροφορηθεί είναι ότι ουδέποτε έχει γίνει ΚΑΛΕΣΜΑ σε συνέλευση κατοίκων από κανένα πρόεδρο της κοινότητας Λυκούριας.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΘΕΜΑ
Αφορά την μεταφορά – παρουσίαση των προβλημάτων της κοινότητας από τον πρόεδρο του συμβουλίου στον Δήμαρχο, ή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.λ.π., προκειμένου να προετοιμάσει κάθε θέμα, που θα συζητηθεί στο συμβούλιο της κοινότητας και παρακολουθεί την προώθηση των θεμάτων από τον Δήμο, που αναφέρονται στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο θέμα αυτό δεν γνωρίζω αν ή όχι έχει παρουσιάσει τα προβλήματα της κοινότητας ο πρόεδρος της κοινότητας στην Δημοτική Αρχή.

Σχετικά με τον σκοπό ενός προέδρου μιας κοινότητας, έχω να αναφέρω τα εξής:
– Ο σκοπός ενός προέδρου μιας κοινότητας είναι να βρίσκεται δίπλα – κοντά στα προβλήματα της κοινότητας και να φροντίζει για την επίλυση των. Οφείλει να έχει άμεση επαφή και επικοινωνία με τους κατοίκους της κοινότητας σε καθημερινή βάση. – Εκλέγεται όχι για να αλλάξει τον κόσμο, αλλά να βελτιώσει τον τρόπο ζωής και τα προβλήματα των κατοίκων της. – Οφείλει να υπηρετεί τους κατοίκους της κοινότητας και να φροντίζει τα προβλήματά τους και να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως έχει υποχρέωση, ευσυνείδητα. Ο πρόεδρος μιας κοινότητας για να μπορεί να ασκήσει διοίκηση (εξουσία) θα πρέπει να γνωρίζει κάποιες βασικές λειτουργίες που
χρειάζονται όπως είναι:
• Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
• Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ
• Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
• Ο ΕΛΕΓΧΟΣ Επίσης θέλω να αναφέρω δύο λόγια σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων: Όταν ένας άνθρωπος δεν προσφέρει στην κοινωνική ζωή θεωρείται ότι, δεν είναι χρήσιμος και πρόκειται για μια παθητική οντότητα.
Κάποιοι από τους πρώην διατελέσαντες προέδρους της κοινότητας, ακολούθησαν την ίδια γραμμή και γι’ αυτό τα προβλήματα παρέμειναν άλυτα (δεν λύθηκαν) και πολλά από αυτά διογκώθηκαν (αυξήθηκαν).
Θέλω να πιστεύω ότι, εξέφρασα τις προσωπικές μου απόψεις και νομίζω ότι καλύπτω αρκετούς.

Εύχομαι, οι σύμβουλοι που υπογράφουν την επιστολή να συνεχίσουν το έργο τους με το ίδιο ενδιαφέρον που έδειξαν μέχρι το τέλος της θητείας τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΛΗΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις