ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ: Ανάπλαση Πλατείας στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

Ο Δήμος Καλαβρύτων δια του Δημάρχου κ. Παπαδοπούλου, Ο αναπληρωτής Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Κλειτορίας, Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητος και το κοινοτικό συμβούλιο , ο σεβαστός Ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, το εκκλησιαστικό συμβούλιο, η ηλεκτρονική εφημερίδα, Καλάβρυτα Press κ.λ.π, πέρυσι στην τοποθέτηση του Ανδριάντα του εθνεγέρτου επισκόπου, μας διαβεβαίωσαν ότι είναι στά σχέδιά τους, η άμεση ανακατασκευή της πλατείας, εκεί που δεσπόζει πλέον ο Δεσπότης και ιδού η απόδειξη…Συγχαίρουμε όλους τους παραπάνω καί όσους άλλους βοήθησαν γιά την ανακατασκευή της πλατείας . Και στον Πειραιά ανακατασκευάσθει η πλατεία, όταν τοποθετήθηκε εκεί ο Ανδριάντας του και στην Αγία Λαύρα αναμορφώθηκε ο χώρος που τοποθετήθηκε και εκεί ο Ανδριάντας του. Βλέπετε ,ο αοίδιμος πάντα ήταν επαναστάτης γιά το καλό.

Ιστορικά γεγονότα .Πρόταση προς τους τοπικούς άρχοντας και συλλογικούς φορείς της Κλειτορίας Καλαβρύτων. Τις ημέρες αυτές τον Μάρτιο του 1821 ,η επαρχία Καλαβρύτων ευρίσκετο σε επαναστατικό οργασμό. Αλλεπάλληλες επαναστατικές πράξεις έλαβαν χώρα. Ώς Μαζεΐκα, Τουρλαδα, Λυκούρια ,Αρμπουνα, Λειβάρτζι, πόρτες Αγριδίου κλπ. Η πρώτη κατά την γνώμη μας, επαναστατική και ταυτόχρονα λίαν αποτελεσματική ενέργεια, έγινε στα Μαζεΐκα ,νυν Κλειτορία, την 9 Μαρτίου, από τον Δεσπότη Π.Π. Γερμανόν και τους σύν αυτώ, να αρνηθούν να συνεχίσουν την πορεία προς Τρίπολη ,όπου τους περίμενε, αιχμαλωσία και θάνατος.. ΟΧΙ, δεν πηγαίνουμε, αντέταξε ο Δεσπότης της Ελευθερίας ,επιστρέφουμε στην Αγία Λαύρα. Εαν δεν ανεκόπτετο η πορεία, επανάσταση δεν θα γινόταν. Όλοι, προύχοντες καί Αρχιερείς της λοιπής Πελοποννήσου ήσαν αιχμάλωτοι του Τούρκου στρατιωτικού διοικητού της Τριπόλεως, οι μόνοι ελεύθεροι ,κατά θεία βουλήσει, ήσαν οι του νομού Αχαΐας. Δύο Αρχιερείς, ο των Πατρών Γερμανός και ο των Καλαβρύτων Προκόπιος, και πολλοί προύχοντες, ως Ζαΐμης, Πετμεζάς, Λόντος, χαραλάμπης, Φωτήλας κλπ. Οι μόνοι πλέον, που στις πλάτες τους εκρίνετο η τύχη της Πατρίδος. Εάν ο Δήμος Καλαβρύτων, οι φορείς της Κλειτορίας, τοπικοί άρχοντες, σύλλογοι ,προσωπικότητες, επιθυμούν, καλό θα είναι να εορτάσουμε του χρόνου έμπροσθεν του Ανδριάντος του Δεσπότη, πού είναι έγγιστα στο χάνι του Δαφαλιά, την σημαντική αυτή ημερομηνία και μετά όλοι μαζί και τις λοιπές επαναστατικές πράξεις που έλαβαν χώρα στην επαρχία μας.

Για τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιώς, ο Πρόεδρος Αθ. Χρονόπουλος, επίτιμος Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Ανάπτυξης Κλειτορία

Σχετικές δημοσιεύσεις