ΒΙΝΤΕΟ – Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για τα 200 χρονιά από το 1821 αφιερωμένη κυρίως στα Καλάβρυτα, με το αηδόνι της Δημοτικής Παράδοσης Παπαχρήστο Κυριακόπουλο.

Αξίζει να παρακολουθήσετε την εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για τα 200 χρονιά από το 1821 αφιερωμένη κυρίως στα Καλάβρυτα, με το αηδόνι της Δημοτικής Παράδοσης Παπαχρήστο Κυριακόπουλο.

Βασίλης Καλογερόπουλος: Είχα την χαρά να παρευρεθώ εκπροσωπόντας τον στιχουργό Κωνσταντίνο Νικολόπουλο Καμενιανίτη πού έχει γράψει το τραγούδι για την Χελωνοσπηλιά .

Επίσης να ακούσω το τιμητικό τραγούδι για τον οπλαρχηγό Ξενοχρήστο Νικολόπουλο – Καμενιανιτη .

Απ᾽ το σκοτάδι της σκλαβιάς στο λυκαυγές της λευτεριάς (B´ αφιέρωμα – π. Χρ. Κυριακόπουλος)

Δείτε το βίντεο:

«1821-2022: Από το σκοτάδι της σκλαβιάς στο λυκαυγές της λευτεριάς»
Μουσική παράσταση – Β´ Αφιέρωμα
Ηδύμολπος μνήμη στη 200ή επέτειο από την έναρξη της εθνικής μας παλιγγενεσίας με ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρίστο Κυριακόπουλο.
Συνοδεύει Ορχήστρα παραδοσιακών λαϊκών οργάνων.
• Κώστας Γιαννακόπουλος, Κλαρίνο
• Σωτήρης Μαργώνης, Βιολί
• Γιαννούλης Μαργώνης, Λαούτo
• Ιωάννα Ρήγα, Σαντούρι
• Ανδρέας Νιάρχος, Φλογέρα, Κρουστά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Χαίρομαι ιδιαίτερα ως στιχουργός του τραγουδιού για την Χελωνοσπηλιά. Ο Παπαχρήστος το ερμηνεύει άριστα. Δόξα και τιμή στο εικοσιένα!!

Νέο δημοτικό τραγούδι από τον Λογοτέχνη  Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη

    Με  ξεχωριστή λαμπρότητα αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις στη Χελωνοσπηλιά της Λυκούριας Καλαβρύτων, για τα διακοσιάχρονα από τότε που συνέβησαν τα πρώτα διατεταγμένα προεπαναστατικά γεγονότα, στις 16 Μαρτίου 1821. Ως γνωστόν λόγω της πανδημίας οι εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων ήταν κάπως περιορισμένες. Όμως οι φετινοί σχεδιασμοί για τους εορτασμούς αναμένεται να είναι μοναδικοί και με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Το Δ. Σ. του Συλλόγου Λυκουριωτών και ο πρόεδρος Σωκράτης Μούσιος φαίνεται να υλοποιούν ένα όραμα χρόνων για να τιμήσουν τους πρωταγωνιστές της ελευθερίας και όλους τους αγωνιστές του 1821.

   Μετά την καθιέρωση της αναπαράστασης των προεπαναστατικών αυτών γεγονότων, ο επόμενος στόχος ήταν να γραφτεί ένα δημοτικό τραγούδι, αφιέρωμα στη Χελωνοσπηλιά και τον Χονδρογιάννη.

    Τον στόχο αυτό ήρθε να τον υλοποιήσει στιχουργικά ο γνωστός διακεκριμένος Καλαβρυτινός λογοτέχνης-συγγραφέας, τ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και  στιχουργικά ενασχολούμενος, ο συμπατριώτης μας Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης.

   Κατόπιν συνεργασίας και προτροπής του στιχουργού, το τραγούδι μελοποίησε και ερμηνεύει-το αηδόνι της δημοτικής μας παράδοσης-ο μουσικολογιώτατος π. Χρήστος Κυριακόπουλος, από το Περδικονέρι Γορτυνίας. Συνοδεύει Ορχήστρα παραδοσιακών λαϊκών οργάνων. • Κώστας Γιαννακόπουλος, Κλαρίνο • Σωτήρης Μαργώνης, Βιολί • Γιαννούλης Μαργώνης, Λαούτο • Ιωάννα Ρήγα, Σαντούρι • Ανδρέας Νιάρχος, Φλογέρα, Κρουστά

   Η πρώτη επίσημη μουσικοχορευτική παρουσίαση θα γίνει στο χώρο της Χελωνοσπηλιάς στις 13 Μαρτίου 2022. Θα είναι μια όντως πολύ σπουδαία απόδοση. 

   Παράλληλα εκείνη τη μέρα θα ακουστεί και ένα άλλο τραγούδι αφιερωμένο τιμής ένεκεν στον Καμενιανίτη Οπλαρχηγό του 1821 Ξενοχρήστο Νικολόπουλο που σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Πάτρας, στις 9 Σεπτεμβρίου 1822. Η λαϊκή μούσα ύμνησε τότε τον ηρωικό θάνατό του, με ένα δεκαπεντασύλλαβο στιχούργημα το οποίο διασώθηκε από τότε και σήμερα μελοποιήθηκε και ερμηνεύεται από τον π. Χρήστο Κυριακόπουλο, συνοδευόμενο από τους ίδιους μουσικούς.

    Ο Σύλλογος Λυκουριωτών και προσωπικά ο Πρόεδρος Σωκράτης Μούσιος που είναι και χοροδιδάσκαλος, ευχαριστούν θερμά τον προαναφερόμενο συμπατριώτη μας λογοτέχνη-στιχουργό Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη για το υπέροχο τραγούδι, καθώς και τον π. Χρήστο Κυριακόπουλο μαζί με το συγκρότημά του για την υπέροχη ερμηνεία. 

Σχετικές δημοσιεύσεις