Αλέξης Γιαννούλιας: Ο Υπουργός του Ιλινοϊς από την Κλειτορία – Οι συγγενείς και η… αγάπη για τα Καλάβρυτα ΦΩΤΟ

Ο 46χρονος Αλέξης Γιαννούλιας, με καταγωγή από την Κλειτορία Καλαβρύτων, εκλέχθηκε νέος υπουργός Εσωτερικών στην Πολιτεία του Ιλινόι των ΗΠΑ.

Ενας Καλαβρυτινός διέπρεψε στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές. Ο Αλέξης Γιαννούλιας με καταγωγή από την Κλειτορία εξελέγη με άνεση στην Πολιτεία του Ιλινόι και αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Πολιτείας.

Πρόκειται για ένα ισχυρότατο πολιτειακό αξίωμα, το τρίτο τη τάξει, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να ανελιχθεί γρήγορα τόσο στα κλιμάκια του Δημοκρατικού Κόμματος όσο και στο Κογκρέσο, καθώς το Ιλινόι θεωρείται μια πολύ σημαντική πολιτεία. Ο 46χρονος Ελληνοαμερικανός πολιτικός ανήκει στο κόμμα των Δημοκρατικών και διαθέτει πολύτιμη πολιτική εμπειρία από το 2006, όταν και είχε διατελέσει υππουργός Οικονομικών στην ίδια Πολιτεία.ΗΠΑΗ εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικοινώνησε με τον ξάδερφό του Παναγιώτη Γιαννούλια, ο οποίος ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Κλειτορία. Οπως περιέγραψε, η οικογένεια Γιαννούλια έφυγε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από την Ελλάδα για να βρει ένα καλύτερο μέλλον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο στόχος επιτεύχθη αλλά η οικογένεια ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες της. Η οικογένεια Γιαννούλια, όταν έφυγε για τις ΗΠΑ, δραστηριοποιήθηκε αρχικά με τα κτηματομεσιτικά και στη συνέχεια άνοιξε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Πολιτείας, την «Βroadway Βank».

«ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΝ…»
Ο Αλέκος Γιαννούλιας ερχόταν κάθε χρόνο για διακοπές στα Καλάβρυτα -Β για τα οποία τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία – και στα Νικολέικα, έξω από το Αίγιο, Μία από τις χρονιές αυτές, το 2005, κολυμπούσε και στο Λαμπίρι Αιγιάλειας.
Ο στενός του συγγενής, στην πατρίδα Ελλάδα, Παναγιώτης Γιαννούλιας, θυμάται:
«Ο πατέρας του Αλέξη, ο Αλέκος, κρατούσε όσο μπορούσε ζωντανές τις σχέσεις του με την Κλειτορία. Ερχόταν τακτικά στην περιοχή με το ελικόπτερό του. Θυμάμαι, προσγειωνόταν στο Γυμνάσιο και προσπαθούσε να μην χάνει τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου που είχε ο Πολιούχος μας. Περνούσε μετά τη λειτουργία από το μαγαζί και τα έλεγε με φίλους και συγγενείς. Βοηθούσε το χωριό η οικογένεια του. Εχουν κάνει έργα, έχουν φτιάξει εκκλησία με παρκάκι. Οσο μπορούσαν και το επέτρεπαν οι δουλειές τους στην Αμερική, ερχόντουσαν τακτικά στο παρελθόν».

«ΕΠΑΙΖΕ ΜΠΑΣΚΕΤ…»

Εν συνεχεία, μάς αφηγείται: «Οταν ήταν μικρός σε ηλικία ερχόταν συχνά στην Κλειτορία. Ωστόσο με τα χρόνια άλλαξε πολύ το πρόγραμμά του. Στα τέλη της δεκαετίας του 90’ έπαιζε μπάσκετ στον Πανιώνιο και έμενε στην Αθήνα και αργότερα ακολούθησε τον δρόμο των οικογενειακών επιχειρήσεων και μπήκε στην πολιτική. Περισσότερο ερχόταν ο πατέρας του από το 2000 και μετά». Μάλιστα, συμπαίκτης υπήρξε τότε με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο διατηρούν ακόμη φιλικές σχέσεις.

«ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ…»

Ρωτήσαμε τον Π. Γιαννούλια τί θυμάται από την οικογένεια και τον Αλέξη Γιαννούλια: «Το 2009 τον είχε στείλει ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και είχε συναντήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Ετυχε εκείνη τη μέρα να είμαι στην Αθήνα και μετά από συνεννόηση μου πρότεινε να πάω να τον βρω στο Μέγαρο Μαξίμου. Οταν είπα το επώνυμό μου στην είσοδο άνοιξαν οι πόρτες. Είχε συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά δυστυχώς είχε μείνει μόνο ένα βράδυ στην Ελλάδα» θυμήθηκε για μία από τις πρόσφατες συναντήσεις τους.

«ΔΩΡΕΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑ»

Κατέληξε με μία μνήμη από τις ευεργετικές ενέργειες της οικογένειας: «Γενικότερα έχουν κάνει πολλά για το χωριό μας. Στο παρελθόν έκαναν πολλές δωρεές, ήταν άνθρωποι που αγαπούσαν τον τόπο τους και βοηθούσαν όσο μπορούσαν. Αυτό που θυμάμαι χαρακτηριστικά, ήταν όταν πιο παλιά είχα συζητήσει με τον αδερφό του Αλέξη, τον Δημήτρη, πως θα μας έπαιρναν το Αστυνομικό Τμήμα από την Κλειτορία και του ζήτησα να κάνει κάτι. Ειλικρινά δεν ξέρω τι έκανε. Ποτέ δεν μου είπε “θα το αναλάβω εγώ”, αλλά ξέρω ότι η οικογένεια “έβαλε” το χέρι της για να κρατηθεί εδώ το Τμήμα. Έτσι ήθελαν να δείχνουν το ενδιαφέρον τους για τον τόπο σε όλη την οικογένεια. Με πράξεις».

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Ο Αλέξης Γιαννούλιας, γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου 1976 και μεγάλωσε στο Σικάγο. Οι γονείς του ήταν Ελληνες μετανάστες. Ο πατέρας του ονομαζόταν Αλέκος και καταγόταν από την Κλειτορία Καλαβρύτων. Μετανάστευσε στην Αμερική τη δεκαετία του ‘70. Εγκαταστάθηκε στο Σικάγο, όπου άνοιξε ένα κτηματομεσιτικό γραφείο, το οποίο τώρα διαχειρίζεται ο μεγάλος αδελφός του Αλέξη Γιαννούλια.

Απέκτησε τεράστια ακίνητη περιουσία στο Σικάγο, ιδρύοντας μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Ιλινόις, την «Βroadway Βank», με επτά υποκαταστήματα, στην οποία ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της πολιτείας κατέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών του Ιλινόις σπούδασε και έπαιξε μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και της Βοστώνης, ενώ το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα για να παίξει επαγγελματικά με τον Πανιώνιο.

Πηγή: pelop.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις