ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ενώ το έργο των 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αυξάνοντας σε μεγάλα ποσοστά την επισκεψιμότητα του κέντρου τη χειμερινή περίοδο με τους σύγχρονες αναβατήρες, ο εργολάβος που έχει αναλάβει ένα από τα υπό – έργα του όλου πρότζεκτ, προβάλλει εμπόδια.
Αναφερόμαστε στο κτίριο πέτρινο, στη θέση Βαθιά Λάκκα, το οποίο περιλαμβάνεται στο όλο πρότζεκτ της αναβάθμισης του κέντρου, σε ότι αφορά τον τομέα της αναψυχής και των επιπλέον υπηρεσιών του Χιονοδρομικού για τους επισκέπτες και τους χιονοδρόμους του αφού εκεί είναι να δημιουργηθεί ένα καφέ- εστιατόριο.
Πρόκειται σίγουρα για ένα εμβληματικό κτίριο του Χιονοδρομικού που σχεδιάστηκε από τον ΕΟΤ και κατασκευάστηκε το 1986. Το κτίριο έχει σχεδόν αποψιλωθεί, έχει αφαιρεθεί η στέγη και σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, όταν και εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα είναι ένα κόσμημα για το βουνό.
Κονδύλι 500 χιλιάδων ευρώ
Για το καφέ αυτό έχει προβλεφθεί μέσα από το πακέτο του όλου έργου ένα ποσό της τάξεως των 500.000 ευρώ. Ο εργολάβος όμως προβάλει τις αντιρρήσεις του και με το επιχείρημα ότι τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν, ζητάει ένα επιπλέον χρηματικό κονδύλι κοντά στα 300 χιλιάδες ευρώ, το οποίο αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η ολοκλήρωση της αναβάθμισης να έχει «κολλήσει» σε έναν βαθμό και ενώ έχουν υλοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις στο κέντρο, με μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, όπως η εγκατάσταση των νέων αναβατήρων που έχουν κάνει το Χιονοδρομικό, ένα από πλέον σύγχρονα της Ευρώπης και ίσως το καλύτερο της επικράτειας.
Παρεμβάσεις όπως η αντικατάσταση και η αναβάθμιση των αναβατήρων του Αχιλλέα και της Στύγας, η προμήθεια εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής ισχύος, το σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων, αλλά και οι συμπληρωματικές εργασίες διαμόρφωσης γεωμετρικών χαρακτηριστικών των πιστών του κέντρου.
Μπροστά λοιπόν σε όλα αυτά που έχουν γίνει το πέτρινο είναι ένα «αγκάθι» που θα πρέπει να ξεπεραστεί.
Από την άλλη βέβαια υπάρχει και ένα ακόμα ζήτημα για το οποίο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ν», ήδη αναζητούν λύσεις.
Το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με τον βιολογικό καθαρισμό και το αποχετευτικό δίκτυο. Το υπό έργο του βιολογικού καθαρισμού (περιλαμβάνεται και αυτό στο πακέτο της αναβάθμισης του κέντρου) προχωρά, έχοντας προβλεφθεί για την υλοποίηση του ένα ποσό της τάξεως των 800.000 ευρώ. Ο βιολογικός καθαρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και με βάσει της πληροφορίες του «Ν» πρόκειται να είναι έτοιμος τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Για την λειτουργία όμως του βιολογικού καθαρισμού απαιτείται και η σύνδεση του με το αποχετευτικό δίκτυο. Η μόνη σύνδεση που προβλέπεται στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτή του Σαλέ.
Για να υπάρξει σύνδεση του βιολογικού και με τις υπόλοιπες δομές του Χιονοδρομικού θα χρειαστεί ένα επιπλέον κονδύλι της τάξεως των 500 χιλιάδων ευρώ το οποίο αυτή την περίοδο αναζητάει η Περιφέρεια. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές του «Ν» η αναζήτηση αυτή βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Αν λοιπόν όλα πάνε καλά και με το ζήτημα του βιολογικού και τη σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο, μοναδικό θέμα που θα εκκρεμεί για την ολοκλήρωση ενός εκ των μεγαλύτερων πρότζεκτ που έχουν υλοποιηθεί στην Δυτική Ελλάδα τα τελευταία έτη, θα είναι το πέτρινο. Δηλαδή ένα καφέ -εστιατόριο κάπου στη μέση του Χιονοδρομικού.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*