ΦΙΛΙΑ: Τίμησαν του πεσόντες από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, στις 20 και 21 Ιουνίου 1943.

ΤΑ ΦΙΛΙΑ και οι απανταχού Φιλιώτες, τίμησαν την μνήμη των πεσόντων συμπατριωτών και το ολοκαύτωμα του χωριού, από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, στις 20 και 21 Ιουνίου 1943.

Σε μια σεμνή και ουσιαστική τελετή, με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Φιλιωτών σε συνεργασία της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας και της Τοπικής Κοινότητας, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 και ώρα 7.30 μ.μ. τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση έμπροσθεν του μνημείου έξω από το νεκροταφείο του χωριού, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Αδελφότητας, Αντιστράτηγος ε.α κ. Αλέξιος Οικονόμου, αναφέρθηκε στα γεγονότα του 1943, τονίζοντας οτι η μάχη των Φιλίων, ήταν από τις πρώτες ένοπλες αντιστασιακές δράσεις στην περίοδο της κατοχής όπου έχασαν την ζωή τους, κατ την διάρκεια της μάχης 2 ένοπλοι μαχητές της ομάδας Μίχου και την επομένη εκτελέσθηκαν 6 συμπατριώτες μας μεταξύ των οποίων και ο ηγούμενος, τότε, της Μονής Αγίου Αθανασίου Φιλίων, Αμβρόσιος.

Με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο από τον Αντιδήμαρχο κ. Σωτήρης Δουκλιάς, τον Πρόεδρο των Φιλιωτών κ. Γεώργιο Μητρόπουλο, ο Πρόεδρος Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τα «Κάτω Φίλια» κ.Βασίλειος Τσάμης  ενώ παρευρέθηκαν ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ασημάκης Μιχαλόπουλος, ο Πρόεδρος της κοινότητας Φιλίων κ. Πέτρος Χατζής, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων και στο τέλος επίτροποι και πάροικοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο και αναφώνησαν Αθάνατοι.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του κ. Αλέξη Οικονόμου, που αναφέρθηκε στα γεγονότα στις 20 και 21 Ιουνίου 1943

Σχετικές δημοσιεύσεις