Κλειτορία Αχαΐας: Καταπράσινο τοπίο με φόντο τις ομορφιές του Χελμού.

Ιστορικό κεφαλοχώρι για την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, που μπορεί να αποτελέσει ιδανική βάση για ανοιξιάτικες εξορμήσεις στα γύρω αξιοθέατα

ΑΠΟ ΤΗΝTRAVEL TEAM    ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Η κεντρική πλατεία της Κλειτορίας, ενός όμορφου, καταπράσινου χωριού στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων. Photo: Δήμος Καλαβρύτων

Η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη των Καλαβρύτων επηρέασε σημαντικά και την τριγύρω περιοχή, αφενός κάνοντας πιο γνωστή την ιδιαίτερου κάλλους ορεινή ύπαιθρό τους, αφετέρου προτρέποντας τους κατοίκους αυτής να στήσουν υποδομές κατάλληλες για την υποδοχή επισκεπτών τόσο τον χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Ένα από τα ευνοημένα μέρη αυτού του τμήματος της νοτιοανατολικής Αχαΐας είναι λοιπόν και η Κλειτορία. Ένα ιστορικό κεφαλοχώρι των ευρύτερων Καλαβρύτων, το οποίο μπόρεσε και κράτησε τμήμα του παλιότερου πληθυσμού του μέχρι και τα νεότερα χρόνια, παρά τον συνεχή μαρασμό της ελληνικής επαρχίας λόγω της μαζικής εσωτερικής μετανάστευσης στα μεγάλα αστικά κέντρα (εν προκειμένω στη σχετικά κοντινή Πάτρα).

Η σημερινή Κλειτορία –την οποία μπορεί να ακούσετε και ως «Κάτω Κλειτορία» ή ως «Μαζέικα», από τα παλιότερά της ονόματα– μετρά 650 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Είναι δε ένα ημιορεινό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε ύψωμα 535 μέτρων στις παρυφές του όρους Χελμός (που το περιβάλλει), έχοντας άπλετη θέα προς τον κάμπο της Κατσάνας (ή Αροάνιο, κάπως πιο επίσημα). Στοιχεία που την κάνουν ιδανική για ανοιξιάτικες εξορμήσεις, τώρα που η φύση βάζει και πάλι τα καλά της.

Υπολείμματα του τείχους της αρχαίας πόλης-κράτους Κλείτωρ. Photo: Δήμος Καλαβρύτων
Παρεκκλήσι στην Κλειτορία. Photo: Δήμος Καλαβρύτων

Βουνό, κάμπος, τρεχούμενα νερά, αλλά και αρχαία μνημεία

Το όνομα της Κλειτορίας απηχεί τον μυθολογικό άρχοντα των Αρκάδων Κλείτορα, ο οποίος φέρεται ως ιδρυτής της αρχαίας πόλης Κλείτωρ. Επρόκειτο για ένα σημαντικό κρατίδιο της περιοχής, με ισχυρή οικονομία, που βασιζόταν στην εκμετάλλευση μεταλλείων χαλκού. Ήταν μάλιστα το πρώτο των Αρκάδων που έκοψε δικό του νόμισμα, επιβίωσε δε ως και τα Ελληνιστικά χρόνια, καθώς ξέρουμε ότι υπήρξε μέλος της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Το τέλος του θα ερχόταν το 395 μ.Χ., όταν το κατέστρεψαν οι Βησιγότθοι του Αλάριχου, κατά τη διάρκεια της γενικής τους επιδρομής στην Ελλάδα. Τα ερείπια των τειχών, του θεάτρου και κάποιων κτηρίων είναι διακριτά γύρω στα 3 χιλιόμετρα δυτικά του σύγχρονου χωριού, αποτελώντας αξιοθέατο.

Στα τέλη του 18ου αιώνα η περιοχή ήταν μη κατοικημένη, αποτελούνταν όμως από εύφορα χωράφια, τα οποία εκμεταλλεύονταν οι κάτοικοι του γειτονικού οικισμού Μάζι. Σταδιακά, λοιπόν, άρχισαν να φτιάχνουν καλύβια στις εκτάσεις τους, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να γίνουν γνωστές ως «Μαζαίικα Καλύβια». Μετά την επιτυχημένη έκβαση της Επανάστασης του 1821 οι περισσότεροι μετοίκησαν εδώ, ιδρύοντας τα Μαζέικα –με το παλιό Μάζι να μετονομάζεται σε Ελατόφυτο.

Βρύση με βουνίσια, τρεχούμενα νερά. Photo: Δήμος Καλαβρύτων
Ο Άγιος Δημήτριος και η πλατεία του. Photo: Δήμος Καλαβρύτων

Σε πολύ σύντομο διάστημα το νέο χωριό αναδείχθηκε σε σημαντικό οικονομικό κέντρο, φιλοξενώντας (μεταξύ άλλων) μια διάσημη βιοτεχνία χαλιών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού και τον ορισμό του ως έδρα ξεχωριστού Δήμου, που επιβίωσε ως το 1912. Το 1928 μετονομάστηκε σε Κάτω Κλειτορία (ως Άνω Κλειτορία ορίστηκε το παλιό Καρνέσι, γύρω στα 5 χιλιόμετρα πιο πέρα), ενώ από το 1968 και μετά λέγεται απλά Κλειτορία.

Έχοντας χαρακτήρα εμπορικού και συγκοινωνιακού κέντρου για την ευρύτερη περιοχή, η Κλειτορία διατηρούσε μια σειρά δημοσίων υπηρεσιών μέχρι και τις πιο πρόσφατες δεκαετίες, αντιστεκόμενη επιτυχώς στον μαρασμό της υπαίθρου. Ο αγώνας αυτός αποδείχθηκε άνισος, όμως, με αποτέλεσμα οι περισσότερες να πάψουν σιγά-σιγά να λειτουργούν. Από την άλλη, οι κάτοικοι μπόρεσαν και ενέταξαν το χωριό στον τουριστικό χάρτη των Καλαβρύτων, δίνοντάς του την ευκαιρία να γίνει προορισμός για τα πλήθη που συρρέουν εδώ, ειδικά κατά τα τελευταία χρόνια.

Επίκεντρο της κοινωνικής ζωής στην Κλειτορία είναι η ευρύχωρη, καλοφτιαγμένη πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Photo: Δήμος Καλαβρύτων

Επίκεντρο της κοινωνικής ζωής στη σύγχρονη Κλειτορία θεωρείται η ευρύχωρη, καλοφτιαγμένη πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η οποία όταν ανοίγει ο καιρός γεμίζει με κόσμο και με τραπεζάκια έξω. Σημαντικό αξιοθέατο είναι και η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αγίου Δημητρίου –με επιβλητικό ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην πλατεία μπροστά του– όπως και το Λαογραφικό Μουσείο, που λειτουργεί χάρη στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας (τηλεφωνήστε στα 6976699892, 6906653719 & 6942639601 για να μάθετε τα ωράριά του). Όμως οι περισσότεροι επισκέπτες σίγουρα εντυπωσιάζονται από την τριγύρω φυσική ομορφιά.

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, το χωριό αγκαλιάζεται από το βουνίσιο τοπίο του Χελμού, ενώ το ύψωμα όπου είναι χτισμένο δίνει θέα και πρόσβαση στον εύφορο κάμπο της Κατσάνας, στον οποίον οι κάτοικοί του διατηρούν πλούσιες καλλιέργειες (μηλιές, καρυδιές, αχλαδιές, μουριές, κηπευτικά), καθώς και μελισσοκομικές εγκαταστάσεις. Λίγο παραέξω, επίσης, ρέει ο χείμαρρος Κλείτορας (πηγάζει από τις πλαγιές του Τάρταρη), με αποτέλεσμα να υπάρχουν άφθονα τρεχούμενα, βουνίσια νερά, τα οποία θρέφουν τις βρύσες που θα δείτε περπατώντας στα πλακόστρωτα της Κλειτορίας.

Η πισίνα του «Mont Helmos». Photo: Mont Helmos Hotel
Επιλογές για διαμονή

Ερχόμενοι στην Κλειτορία θα βρείτε έναν τόπο ενταγμένο στον ευρύτερο τουριστικό χάρτη των Καλαβρύτων, με αρκετές υποδομές διαμονής, στις οποίες περιλαμβάνονται και ξενοδοχεία, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Το ξενοδοχείο «Αροάνιος», λ.χ., είναι μια οικογενειακή επιχείρηση ευρισκόμενη μέσα σε τοπίο με πλούσια βλάστηση, ενώ το ξενοδοχείο «Mont Helmos» βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο –στα 100 μέτρα από το κέντρο της Κλειτορίας– διαθέτοντας πισίνα για το καλοκαίρι και σαλόνι με τζάκι για τον χειμώνα. Το συγκρότημα «Elatos Apartments», από την άλλη, προσφέρει δωμάτια και διαμερίσματα με θέα στον Χελμό.

Επιλογές για καφέ και φαγητό

Κατευθυνόμενοι προς την κεντρική πλατεία θα βρείτε διάφορα μαγαζιά για καφέ, που συνήθως γίνονται μπαρ όταν βραδιάζει. Το «Mazei-Cafe», λ.χ., θεωρείται στέκι τόσο για καφέ, όσο και για ποτό, ενώ ο «Βουτσαράς» βρίσκεται σε όμορφη θέση και φημίζεται για τον espresso του, αλλά και για τα σνακ του (μπουγάτσα, τυρόπιτα). Το «Πέτρινο», πάλι, προτιμάται από οικογένειες με παιδιά λόγω της παιδικής χαράς ακριβώς απέναντι. Καφέ και φαγητό προσφέρει και η «Barbarella», πολλοί όμως έρχονται εδώ με στόχο την πίτσα της, καθώς έχει αποκτήσει φήμη έως και τα Καλάβρυτα.

Στην Κλειτορία θα βρείτε βέβαια και ταβέρνες. Σχετικώς πιο διάσημη ανάμεσά τους είναι οι «Μουριές», οι οποίες διαθέτουν και μια πολύ συμπαθητική αυλή κάτω από μουριές. Οι χοιρινές τους μπριζόλες είναι εντυπωσιακές σε μέγεθος και ψημένες με μαστοριά. Καλή ταβέρνα σε στυλ παραδοσιακής ψησταριάς, με νόστιμα κρεατικά, είναι και ο «Παλυβός» στην κεντρική πλατεία, που βγάζει και τραπεζάκια έξω όταν καλοκαιριάζει. Ωραίο χώρο έχει τέλος και η ταβέρνα «Παπαγιαννόπουλος», όπου συστήνεται το χειροποίητο μπιφτέκι, αλλά και μαγειρευτά όπως π.χ. γίγαντες και μοσχαράκι κοκκινιστό.

Από την Αθήνα θα σας πάρει γύρω στις 2,5 ώρες για να φτάσετε οδικώς στην Κλειτορία. Photo: Δήμος Καλαβρύτων

Πώς θα έρθετε στην Κλειτορία

Η Κλειτορία απέχει 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα και θα σας πάρει γύρω στις 2,5 ώρες για να φτάσετε εδώ. Από την Πάτρα απέχει 113 χιλιόμετρα (περίπου 1,5 ώρα), αλλά από τα Καλάβρυτα βρίσκεται μόλις 25,4 χιλιόμετρα μακριά, τα οποία θα διανύσετε σε λιγότερο από μισή ώρα. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη οδικώς. Αν ξεκινήσετε από την Αθήνα, θα πάρετε την εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως και αμέσως μετά τα διόδια στη Νεστάνη θα στρίψετε προς Λεβίδι. Στον κόμβο της Βλαχέρνας θα πάρετε το δεξί παρακλάδι (προς Πάτρα) και όταν φτάσετε στα Καλύβια Παγκρατίου θα κάνετε δεξιά.

Πέρα από τις δικές της φυσικές ομορφιές και τις ευκαιρίες που θα σας δώσει για πεζοπορίες, η Κλειτορία μπορεί να αποτελέσει βάση για κοντινές εξορμήσεις –τόσο προς τα Καλάβρυτα, όσο και προς πολύ ωραία ορεινά αξιοθέατα. Το σαγηνευτικό χωριό Πλανητέρο, ας πούμε, βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα μακριά, ενώ στα 10 χιλιόμετρα, κοντά στο χωριό Λυκούρια, θα αντικρίσετε τις θεσπέσιες πηγές του ποταμού Λάδωνα. Στα 8 χιλιόμετρα, επίσης, θα δείτε το διάσημο Σπήλαιο των Λιμνών, ενώ αν έρθετε χειμώνα στην περιοχή υπολογίστε ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι 18 χιλιόμετρα πιο πέρα.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ:www.travel.gr

Πηγή: www.travel.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις