ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα επιτραπεί καμία εργασία εξόρυξης και λειτουργίας λατομείου στη ΤΚ. Κάτω Λουσών

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος έθεσε ως εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα “για έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας λατομείου μαρμάρων στην περιοχή (η «διενέργεια ερευνητικών εργασιών» το Δημοτικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του κ. Παπαδόπουλου, ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα επιτραπεί καμία εργασία εξόρυξης και λειτουργίας λατομείου στην περιοχή και θα τηρηθούν όλα τα απαγορευτικά που ορίζονται.

Να θυμίσουμε ότι πριν από μερικές ημέρες, κάτοικοι και φορείς της περιοχής της περιοχής Άνω – Κάτω Λουσών και της κοινότητας Καστριών, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την 18/04/2022 απόφαση του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, σύμφωνα με την οποία ενέκρινε (ερήμην και εν αγνοία των τοπικών αρχών και φορέων) την διενέργεια από εταιρεία βιομηχανίας λατομικών ορυκτών, ερευνητικών εργασιών για τη διαπίστωση κοιτάσματος μαρμάρου», σε έκταση συνολικού εμβαδού 450.000 τ.μ. (!!!) στην περιοχή της τοπικής Κοινότητας Κάτω Λουσών Καλαβρύτων.

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τους κατοίκους, ήταν μια προσπάθεια παράκαμψης, αφού δεν λάμβανε υπόψιν παλαιότερες αρνητικές εισηγήσεις και αποφάσεις, αναβιώνοντας τον εφιάλτη που σύσσωμοι οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής απέκρουσαν με επιτυχία πριν από 20 περίπου χρόνια (2003-2005), όταν επιχειρήθηκε ανάλογη προσπάθεια, κατόπιν αιτήματος άλλου ιδιώτη!

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν επίσης ότι πρόκειται, “για έναρξη της διαδικασίας δημιουργίας λατομείου μαρμάρων στην περιοχή (η «διενέργεια ερευνητικών εργασιών» είναι, προδήλως, το πρόσχημα για την έναρξη της διαδικασίας), εγγύτατα των ορίων οικισμού της τοπικής Κοινότητας Κάτω Λουσών, εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, εντός δικτύου Natura, εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και εγγύτατα του Σπηλαίου Λιμνών Καστριών”.

Έτσι, στις 7 Οκτωβρίου 2022, συντάχθηκε κοινή καταγγελία – διαμαρτυρία από φορείς της περιοχής, που περιελάμβανε όλα τα παραπάνω και η οποία είχε αποδέκτες, από τον Πρωθυπουργό μέχρι τους τοπικούς βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμο, αρμόδιες υπηρεσίες και τοπικούς συλλόγους.

Σχετικές δημοσιεύσεις