ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Διήμερη Εκδήλωση στα Καλάβρυτα: «Αυτοοργάνωση και Συλλογική Δράση σε Μικρούς Τόπους»

Πολίτες μόνο στις εκλογές ή κάθε μέρα; Ανάθεση ή συμμετοχή στις αποφάσεις για τις ζωές μας; Είναι εφικτή η δημιουργία και η δράση αυτοοργανομένων δομών και εγχειρημάτων ως λύση στις καθημερινές ανάγκες ενός μικρού τόπου, την υγειά, τον πολιτισμό, την μόρφωση, την αλληλεγγύη αλλά και σε έκτακτες καταστάσεις;

Η αυτοοργανωμένη συλλογικότητα Καλαβρύτων ΕΜΕΙΣ ΑΣΚ ανοίγει συζήτηση για την αυτοοργάνωση και τη συλλογική δράση σε μικρούς τόπους, μέσω μιας διήμερης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2023 στα Καλάβρυτα (link) στο ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.

Σε μια  εποχή που η ανάθεση των αποφάσεων για τις ζωές μας σε τρίτους μέσω των εκλογών έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία παραίτησης για όλο το υπόλοιπο διάστημα , απομακρύνοντας  ουσιαστικά τους πολίτες από τις τοπικές τους κοινότητες, η ανάγκη για αυτοοργάνωση και συλλογική δράση γίνεται ολοένα και πιο εμφανής.

Με την εκδήλωση αυτή, επιδιώκουμε να ενθαρρύνουμε τη συνδεσιμότητα μεταξύ των πολιτών και των τόπων τους, καθώς και να προωθήσουμε παραδείγματα αυτοοργάνωσης που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Επιθυμούμε να δείξουμε πως η αυτοοργάνωση και η συλλογική δράση μπορούν να είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων, όπως φωτιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν τον έλεγχο των τοπικών κοινοτήτων επί των τοπικών εξουσιών.

Πρόγραμμα και λεπτομέρειες:

Η κύρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4/9 στις 17:00. Αρχικά, ο Γιάννης Μπίλλας, βιοκαλλιεργητής και συγγραφέας, θα αναπτύξει τις θεωρητικές βάσεις ενός άλλου τρόπου λήψης αποφάσεων και συμμετοχής στα κοινά ενός τόπου. Ο Γιάβορ Ταρίνσκι, συγγραφέας και ερευνητής με έμφαση στην άμεση δημοκρατία, θα εξερευνήσει μοντέλα αυτοκυβέρνησης από το εξωτερικό. Τα παραδείγματα εφαρμογής αυτοοργάνωσης σε μικρούς τόπους της Ελλάδας θα παρουσιαστούν από τον Βαγγέλη Γαλανόπουλο, μέλος της συνέλευσης Α.Π.Ο.Δράσης Σταγιατών, ενώ ο Τάσος Σαγρής, σκηνοθέτης και ποιητής, θα διερευνήσει την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτοοργάνωσης, κοινωνικών αντιστάσεων και πολιτισμού. Τέλος, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με στόχο την συμμετοχή ντόπιων αλλά και ατόμων/συλλογικοτήτων από άλλα μέρη με σκοπό τη συνδιαμόρφωση ιδεών και προτάσεων για την πρακτική εφαρμογή αυτοοργανομένων δομών και εγχειρημάτων σε μικρούς τόπους αλλά και τοπικά στην περιοχή , καθώς και η διερεύνηση τρόπων δικτύωσης τους.

Την Κυριακή 5/11 σας καλούμε να ξεναγηθούμε στα Καλάβρυτα και την ιστορία τους. Πρότασή μας είναι να επισκεφτούμε όλοι μαζί το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και έπειτα να περιηγηθούμε στον τόπο Εκτέλεσης και μνημείο, στο λόφο του Καππή. Τέλος θέλουμε να κλείσουμε την διήμερη εκδήλωση με ανοιχτή συνέλευση σε συνέχεια της σαββατιάτικης εκδήλωσης και συζήτησης.

Περισσότερες πληροφορίες, ανακοινώσεις και ενημέρωση συμμετοχής εδώ: link

ΕΜΕΙΣ, Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Καλαβρύτων

ΕΜΕΙΣ, Αυτοοργανωμένη Συλλογικότητα Καλαβρύτων

Site: https://emeisask.wordpress.com/
Facebook: https://www.facebook.com/emeis.ask.kalavryta/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCIsqsoVkvLHMgTgtJKRy3yA

Σχετικές δημοσιεύσεις