Επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή στο Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης»

Πολλές φορές είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο κοινωνικός ρόλος ενός φορέα από την εθνική προσπάθεια. Σε δύσκολους καιρούς, όπως η Κατοχή ή και η σημερινή οικονομική αλλά και ηθική κρίση, οι εθνικοί αγώνες τείνουν να ταυτιστούν με τους κοινωνικούς.

Η Εκκλησία και ειδικότερα η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας είναι περήφανη για τη μεγάλη συμβολή της στους εθνικούς αγώνες, όπως περήφανη είναι εδώ και επτά χρόνια με την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», ενός Μουσείου με εθνικό, κοινωνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο που έρχεται να ενισχύσει και να συνεχίσει αυτή τη συμβολή και προσφορά στο Έθνος με αντικείμενα τα οποία αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο και τη δημιουργικότητα μιας σπουδαίας ελληνικής ψυχής. Του κ. Ιακώβου Τσούνη, το όνομα του οποίου είναι ταυτόσημο διεθνώς με τις έννοιες «εντιμότητα», «εργατικότητα» και «προσφορά».

Σήμερα το πρωί το «στολίδι» αυτό του Αιγίου (στεγάζεται στην οδό Πολυχρονιάδου 8) άνοιξε τις πύλες του και υποδέχθηκε δεκάδες Αιγιαλείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με αφορμή την επίσκεψη του ιδρυτή του, κ. Ιακώβου Τσούνη, αλλά και του εκλεκτού προσκεκλημένου του, υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, πρώην Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Οι δύο άνδρες έφθασαν λίγο μετά τις 10.30π.μ. στο Μουσείο, εκεί όπου τους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ Βενιανάκη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βοστίτσης, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, ιερείς, εκπροσώπους φορέων και πολίτες.

Αμέσως ξεκίνησε η ξενάγησή τους στους χώρους του Μουσείου την οποία ανέλαβε η Θεολόγος κ. Χρύσα Δημητρίου, παρουσιάζοντας ένα προς ένα τα εκθέματα που έχουν ανεκτίμητη θρησκευτική, εθνική αλλά και ιστορική αξία, προβάλλοντας το μεγαλείο τού ελληνικού και δημιουργικού πνεύματος.
Μετά το πέρας της ξεναγήσεως ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συλλογή των σπάνιων αυτών εκθεμάτων του Μουσείου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς τον κ. Ιάκωβο Τσούνη, τον οποίο χαρακτήρισε ως ένα σπουδαίο κεφάλαιο του Έθνους μας. Παράλληλα, ο κ. Στεφανής ευχήθηκε να υπάρξουν στο μέλλον αντίστοιχες προσωπικότητες με αυτή του κ. Τσούνη, ο οποίος, όπως είπε, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις σημερινές αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.

«Πρόκειται για έναν άνθρωπο ταπεινό, με μεγαλείο ψυχής, που έχει να επιδείξει πάνω απ’ όλα πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, με γνώμονα πάντα την αγάπη για την πατρίδα μας και τον συνάνθρωπο. Έναν εθνικό θα έλεγα ευεργέτη, που διδάσκει με τον δικό του μοναδικό και ήσυχο τρόπο την προσφορά στην πατρίδα και τον άνθρωπο. Στην συγκυρία που ζούμε, η τιμή στους ευεργέτες και η συνειδητοποίηση της αξίας τους, μας υπενθυμίζει ότι αυτό που φαίνεται ως κυρίαρχο πρόσωπο των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια δεν είναι το αληθινό μας πρόσωπο. Το Μουσείο ΄΄Ιάκωβος Τσούνης΄΄ είναι ένα πραγματικό… κόσμημα Πολιτισμού, για το οποίο όλοι μας αισθανόμαστε μόνο υπερηφάνεια. Ένα συναίσθημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε σε επαγρύπνηση στις ημέρες μας, προκειμένου να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην Αρχηγός Γ.Ε.Σ.

Αμέσως μετά οι κ. Τσούνης και Στεφανής μετέβησαν στο Αγάπης Μέλαθρον «Ο Άγιος Χαράλαμπος», όπου ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή του Ιδρύματος κ. Σαράντη Μουτσάτσο και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Ιωακείμ Βενιανάκη στους χώρους του αλλά και στον βρεφονηπιακό σταθμό «Τα αγγελουδάκια», δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι αλλά και ευγνώμονες για το πλούσιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Αιγίου, πάντα με τις ευλογίες και τις άοκνες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου.

Ακολούθησε παράθεση γεύματος στο κέντρο «Έσπερος» (στον οικισμό Πανοράματος Συμπολιτείας), εκεί όπου ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βοστίτσης π. Χρήστος Τσάκαλος, αφού πρώτα καλωσόρισε τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, ευχαρίστησε για ακόμα μία φορά τον κ. Τσούνη για το γεγονός ότι εμπιστεύθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τη δημιουργία και λειτουργία του Μουσείου που φέρει το όνομά του και το οποίο αποτελεί θησαυροφυλάκιο κειμηλίων που παραπέμπουν σε σελίδες δόξης και τιμής. «Ο Ιάκωβος Τσούνης έχει καταστεί το πρόσωπο σύμβολο τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της πατρίδος μας. Στο πρόσωπό του βιώνονται με τον πιο αυθεντικό και γνήσιο τρόπο οι υψηλές και υπέρτατες έννοιες ΄΄Πατρίδα΄΄ και ΄΄Ελλάδα΄΄. Η απόλυτη δε αφοσίωσή του σε αυτές τις υπέρτατες αξίες, σε συνδυασμό με τα εγγενή και επίκτητα χαρίσματα που τον κοσμούν, συνέβαλαν στην ανάδειξη και αναγνώριση της πολυδύναμης αυτής προσωπικότητας σε σύμβολο!», τόνισε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Τσούνη ως μία καταξιωμένη προσωπικότητα σε όλους τούς τομείς του ιστορικού γίγνεσθαι. «Δεν μπορώ να γνωρίζω κάθε πόσα χρόνια περνούν από τη ζωή τέτοιοι άνθρωποι! Είχα την ευκαιρία να ονομάσω τον κ. Τσούνη άνθρωπο με κεφαλαία γράμματα! Δικαιολογώντας αυτό τον χαρακτηρισμό, θα σας πω ένα απλό μα συνάμα και τόσο σημαντικό παράδειγμα: Ο Ιάκωβος Τσούνης διακατεχόταν από απίστευτη αγάπη και σεβασμό προς την αείμνηστη μητέρα μου, η οποία εκοιμήθη σε ηλικία 96 ετών…

Όταν την πήρε ο Θεός, σχεδόν μία φορά τον μήνα ερχόταν από την Αθήνα στο κοιμητήριο Αιγίου, απροειδοποίητα και πήγαινε στον τάφο της, όπου διάβαζε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής της… Δεν έδιδε σημεία παρουσίας σε εμένα, παρά μόνο το μάθαμε εκ των υστέρων από τους ιερείς και τους εργαζομένους στο κοιμητήριο. Αυτό και μόνο δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου!», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, καταλήγοντας ως εξής:

«Είμαστε ευγνώμονες προς τον κ. Τσούνη για αυτό τον «θησαυρό» που του έδωσε ο Θεός κατά τη διάρκεια της ζωής του και τον οποίο εμπιστεύθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας. Όλοι όσοι έχουν τη τύχη να τον γνωρίζουν από κοντά διαπιστώνουν ότι αυτό που αποκομίζουν, είτε διαβάζοντας τη ζωή του είτε μιλώντας μαζί του, είναι ένα μάθημα, ένα παράδειγμα βίου, μια έμπνευση επιθυμίας και ζήλου να τον μιμηθούν».

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο κ. Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος, με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τον έσχατο αλλά και ελάχιστο των ανθρώπων, ερμηνεύοντας τα δημιουργήματά του ως το καλώς εννοούμενο επιβεβλημένο καθήκον του προς την Πατρίδα. «Ό,τι κι αν έκανα το έκανα από την επιθυμία μου να είμαι πάντα εθνικά και κοινωνικά χρήσιμος, έχοντας ως στόχο τη γνώση και τον παραδειγματισμό των νεώτερων ανθρώπων. Όλα αυτά τα αποκτήματα της ζωής μου, που συγκροτούν εδώ και μια επταετία ένα ολόκληρο Μουσείο, θέλω να αποτελέσουν εύγλωττα διδάγματα για τους σύγχρονους προοδευτικούς ανθρώπους, για την αυριανή ελληνική κοινωνία. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλησα να αποτελέσουν αντικείμενα μιας προσωπικής συλλογής ἠ να εξυπηρετήσουν κάποια μορφή κοινωνικής προβολής. Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι η πατρίδα μας μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της εάν εμείς οι Έλληνες διακατεχόμεθα από αγάπη και ομοψυχία! Τέλος, σας διαβεβαιώνω πως θα ευχαριστώ για πάντα την Πατρίδα μου, διότι μου έδωσε την ευκαιρία να ονομάζομαι Έλληνας!», κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο κ. Τσούνης.

Αναμφισβήτητα, η σημερινή επίσκεψη των υψηλών προσκεκλημένων στο Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» δεν ήταν μια απλή εκδήλωση επιδείξεως μουσειακών εκθεμάτων, αλλά αποτέλεσε (και θα αποτελεί) πρόσκληση για μαθητεία στις αξίες, τα ιδανικά, τον ανθρωπισμό, την ανδρεία, την εργατικότητα, τη δράση, τη δημιουργία, την αξιοπρέπεια, την εθνική συνείδηση, την κοινωνική προσφορά και όλα τα ωραία, υψηλά και ευγενή που αντιπροσωπεύουν τον κάτοχό τους!

Σχετικές δημοσιεύσεις