Έργα αναβάθμισης του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων

«Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων, που αποτελεί δημοτική επιχείρηση, είναι ένα σύνθετο έργο και το μεγαλύτερο που υλοποιείται σε χιονοδρομικό κέντρο τα τελευταία χρόνια. Για αυτό και εκτιμούμε πως όταν ολοκληρωθούν τα έργα, θα υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση της επισκεψιμότητας, με ταυτόχρονα θετικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων, Αλέξης Άγριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η τελευταία χιονοδρομική περίοδος ήταν η καλύτερη στην ιστορία του χιονοδρομικού, αφού είχαμε πάνω από 100% αύξηση του κύκλου εργασιών, καθώς και σε επιμέρους τμήματα, όπως αυτά της εστίασης, της ψυχαγωγίας, των εισιτηρίων, της χιονοδρομίας και των επισκεπτών».

Μάλιστα, όπως εξηγεί, «την τελευταία χιονοδρομική περίοδο τα εισιτήρια του χιονοδρομικού έφθασαν περίπου τα 100.000 και παράλληλα εκτιμούμε ότι ο κόσμος που ήλθε στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου ξεπέρασε τις 250.000».

Όσον αφορά στα έργα για την αναβάθμιση του χιονοδρομικού, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πλέον είμαστε στο τελικό στάδιο όλων των διαδικασιών» και προσθέτει:

«Έχει εγκριθεί από το 2018 ένα κονδύλι, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την στιγμή έχουμε ολοκληρώσει ένα υποέργο της τάξεως ενός εκατομμυρίου ευρώ, ενώ έχει προκηρυχθεί και έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη και η εύρεση του αναδόχου για το μεγάλο τμήμα του έργου, το κόστους του οποίου ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, όλος ο φάκελος του έργου έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».

Όπως υπογραμμίζει σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Άγριος, «ευελπιστούμε ότι αν όλες οι διαδικασίες ολοκληρωθούν στον χρόνο που περιμένουμε, τότε στο τέλος της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, δηλαδή τον Απρίλιο του 2023, θα ξεκινήσουν τα έργα στο χιονοδρομικό κέντρο».

Σχετικά με τα έργα που θα υλοποιηθούν στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ο Αλέξης Άγριος περιγράφει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ:

«Ο σύγχρονος εξοπλισμός θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση των δύο κεντρικών αναβατήρων του χιονοδρομικού, δηλαδή του ‘Αχιλλέα’ και της ‘Στύγας’.

Ειδικότερα, ο ‘Αχιλλέας’ θα γίνει μία δεκαπλή αποσυμπλεκόμενη καμπίνα για την μεταφορά των επισκεπτών και των χιονοδρόμων από τη βάση έως και τη μέση του χιονοδρομικού κέντρου, ενώ η ‘Στύγα’ θα γίνει μία εξαπλή αποσυμπλεκόμενη καρέκλα για την μεταφορά από τη μέση ως την κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι τετραπλασιάζεται η μεταφορική ικανότητα των δύο αυτών κεντρικών αναβατήρων, ενώ ο χρόνος μεταφοράς μειώνεται περίπου στο 80%.

Για παράδειγμα, τώρα η ‘Στύγα’ χρειάζεται 16 – 17 λεπτά για να ανέβει από τη μέση ως την κορυφή του χιονοδρομικού, ενώ μετά τον εκσυγχρονισμό θα χρειάζεται μόλις πέντε λεπτά».

Επίσης, ο διευθυντής του χιονοδρομικού λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτή τη στιγμή ο κάθε αναβατήρας μπορεί να εξυπηρετήσει γύρω στα 800 με 1.000 άτομα ανά ώρα, ενώ μετά την αναβάθμιση θα εξυπηρετούνται περισσότερα από 2.000 άτομα από τον καθένα αναβατήρα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διελεύσεις που θα κάνει κάθε χιονοδρόμος ανά ώρα».

Ακόμη, σύμφωνα με τον Αλέξη Άγριο, «το έργο περιλαμβάνει και τη δημιουργία ενός νέου υποσταθμού, ο οποίος θα παρέχει ενέργεια για τη λειτουργία όλων των σύγχρονων εγκαταστάσεων, ενώ θα τοποθετηθεί και μία γεννήτρια, ώστε να μην σταματά η λειτουργία σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος».

Παράλληλα, προσθέτει ότι «θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο σαλέ στη μέση του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο θα έχει περιμετρικά μπαλκόνια με πανοραμική θέα σε όλο το Κορινθιακό κόλπο, ενώ θα γίνουν και κάποια άλλα έργα, για την διαμόρφωση των πιστών και την τοποθέτηση χιονοφρακτών, ώστε να μπορούμε να συγκρατούμε το χιόνι».

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Άγριος επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «το πρώτο υποέργο που έχει ήδη ολοκληρωθεί αφορά στην αγορά σύγχρονων μηχανημάτων διάστρωσης πιστών, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ» και συνεχίζει: «Τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και έχουν βοηθήσει το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ώστε να έχει τις πιο άρτιες και καλά πατημένες πίστες σε πανελλαδικό επίπεδο».

Επίσης, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χρηματοδοτήθηκε, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, η παράδοση τριών ερπυστριοφόρων οχημάτων για μεταφορά ΑΜΕΑ, τεσσάρων αυτοκινούμενων φρεζών αποχιονισμού και δύο μηχανοκίνητων έλκηθρων χιονιού, εκ των οποίων το ένα με φορείο διάσωσης.

Αναφερόμενος στο θέμα της επισκεψιμότητας στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ο Αλέξης Άγριος λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «εκτιμώ ότι θα υπάρξει αύξηση της επισκεψιμότητας, για αυτό και εμείς από την πλευρά μας θα προσπαθούμε συνεχώς για να εξυπηρετούμε τη μεγαλύτερη ζήτηση που θα δημιουργηθεί, ώστε ο κόσμος που θα έρθει, να ευχαριστηθεί την εξόρμησή του στα Καλάβρυτα, να ξαναέρθει και παράλληλα να δημιουργήσουμε μία σύνδεση με όλους τους επισκέπτες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: www.ertnews.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις